Ce ii inspira pe producatorii de film?

film
Will Fisher/Flickr

Producatorii de film se inspira, pentru filmele lor din lucruri din cele mai diverse, de la o carte citita in urma cu cativa ani la amintiri din copilarie, un vis inspaimantator sau o stire citita in ziar. Dar sunt si unii care au ca inspiratie pentru film lucruri mai neobisnuite. Mai jos gasesti o lista a celor mai interesante inspiratii ale producatorilor de film.

#1 Steven Spielberg

Unul dintre cei mai populari directori de film de la Hollywood a creat celebra scena in care o masina se zgaltaie din Jurassic Park dupa ce a ascultat o piesa a formatiei Earth, Wind and Fire la maxim in propria sa masina. Un alt film foarte drag al lui Spielberg este ET. Pentru a crea acest personaj, directorul de film le-a oferit celor de la efecte speciale mai multe fotografii cu Einstein, Hemingway, Carl Sandberg (poet american castigator al trei premii Pulitzer pentru poezie, istorie si scrisori) si batrani de la inceputul anilor ’30. Cea mai mare influenta asupra extraterestrului, insa, a avut-o figura pisicii celui de la efecte speciale (Carlo Rambaldi).

film
Wikimedia Commons

#2 Ridley Scott

In thriller-ul SF Alien la care a lucrat directorul Ridley Scott exista o scena inspirata de tabloul lui Francis Bacon Trei studii pentru figurile la piciorul unei rastigniri.

#3 Christopher Nolan

Filmul Inception este la randul sau inspirat din lumea artei, in acest caz de operele lui M.C. Escher. Cateva desene de-ale artistului pot fi vazute in orasul din vis din cadrul filmului. In plus, unul dintre personajele din film a fost numit Maurice Fischer dupa numele intreg al artistului olandez (Maurits Cornelis Escher).

film
Wikimedia Commons

#4 Jonathan Nolan

Fratele lui Christopher Nolan, care a lucrat la blockbuster-ul Dark Knight Rises a declarat intr-un interviu mai vechi ca filmul se bazeaza pe cartea lui Dickens Poveste despre doua orase. In ambele povesti exista societati si identitati secrete, o femeie orfana care vrea sa se razbune si persoane care isi insceneaza moartea.

film
Global Panorama/Flickr

#5 Jonathan Demme

Jonathan Demme a adaptat pe marile ecrane capodopera psihologica Tacerea Mieilor. Pentru a descrie relatia dintre personajele principale, Demme s-a inspirat din relatia reala dintre detectivul Robert D. Keppel si criminalii in serie Ted Bundy si Gary Ridgeway.

#6 Rob Cohen

Directorul primului film Fast and Furious a fost inspirat de un articol aparut in revista Vibe. Acesta facea referire la intrecerile ilegale de masini de pe strazile New York-ului.

#7 Gary Trousdale

Gary Trousdale a lucrat la filmul de animatie Beauty and the Beast. Pentru castelul printului din poveste, Trousdale s-a inspirat din Chateau de Chambord din Franta.