Al zecelea premiu pentru Japonia la Ig Nobel

ig nobel
Photo: Star Talk Radio

Zilele trecute a avut loc festivitatea de premiere Ig Nobel, desfasurata la Universitatea Harvard. Japonia a castigat al zecelea premiu in tot atatia ani pentru un experiment cu adevarat nebunesc.

O echipa formata din doi cercetatori din Osaka si Ritsumeikan au luat premiul I la Perceptie pentru studierea unor persoane care se aplecau si se uitau printre picioarele lor. Cei doi au descoperit ca atunci cand ne uitam printre picioare la un obiect acesta pare mai mic iar distanta pana la acesta pare a se mari prin comparatie cu o postura normala.

Cat despre celelalte premii acordate la Ig Nobel, acestea au avut mai mult sau mai putin aceleasi nume cu a Premiilor Nobel traditionale dar au reflectat niste idei destul de comice.

Astfel, premiul Ig Nobel pentru literatura a fost acordat unui suedez care a scris o trilogie ce descrie colectarea mustelor moarte dar si a celor aproape moarte.

La sectiunea Psihologie, o echipa formata din cercetatori din Belgia, Olanda, Germania, Canada si SUA au analizat felul in care mintim de-a lungul vietii – astfel se pare ca suntem mincinosi amatori ca si copii, incepem sa ne pricepem la maturitate si apoi ne piere acest al saselea simt odata cu varsta. La drept vorbind acest premiu ar putea fi considerat destul de veridic (desi nu prea are aplicatii practice).

Premiul pentru Fizica a fost luat de doua echipe aflate la egalitate; una dintre ele a demonstrat ca libelulele nu pot face diferenta dintre o piatra de mormant lucioasa si o masa de apa astfel isi petrec mult timp prin cimitire; iar a doua echipa s-a ocupat tot de reflectia luminii – astfel, caii cu parul alb au mai multe sanse sa aiba cancer pentru ca pielea lor nu reflecta razele de lumina si in acelasi timp sunt protejate de parazitii care ii chinuie pe caii cu par negru sau maro.

Premiul Ig Nobel pentru Biologie a fost probabil unul dintre cele mai amuzante. El a fost acordat lui Charles Foster pentru ca a trait in natura imitand obiceiurile unui bursuc, a unei vidre, cerb, vulpi, si pasari; premiul a fost si de aceasta data impartit cu altcineva – Thomas Thwaites si-a creat extensii care sa-i permita sa mearga ca o capra.

La sectiunea Reproducere, cercetatorii care au castigat un Ig Nobel au ajuns la niste concluzii care ne vor suprinde pe toti. Ahmed Shafik a imbracat mai multi sobolani in pantaloni de lana si poliester si a urmarit ce impact are materialul hainelor asupra capacitatilor reproductive. Materialele naturale au avut mai mult succes.

Premiul pentru Pace proabil ca nu va elimina razboiul din unele tari africane sau asiatice dar sigur va va face sa zambiti. Rezultatele pentru care s-a decernat acest premiu au fost incluse in sdudiul intitulat “On the Reception and Detection of Pseudo-Profound Bullshit.” Cercetatorii au analizat mai multe tweet-uri ale guru-ului indian Deepak Chopra si au demonstrat ca mai multe cuvinte aruncate la intamplare nu le face mai deosebite. Citatele sale sunt construite pentru a parea ca ofera cititorului cuvinte profunde dar asta nu inseamna ca reflecta adevarul, au concluzionat oamenii de stiinta.

Chimia a fost premiat printr-un premiu acordat companiei Volkswagen pentru “motorul sau magic”. Din nefericire, niciun oficial nu a venit sa ridice premiul.

https://www.instagram.com/p/BHC7cP5h3Lr/?tagged=ignobel

Premiul pentru Economie a fost unul la fel de ciudata, cercetatorii castigatori in urma unei analizei personalitatii pietrelor. Ca si oamenii, pietrele au personalitati care pot fi observate prin studiu. Personalitatea se dezvolta prin unele detalii care tin de fiecare in parte, a spus unul dintre membrii echipei care a studiat rocile.

Premiul pentru Medicina este cel mai simpatic. Aparent, daca iti vine sa te scarpini intr-o parte a corpului si te asezi in fata oglinzii si te scarpini in partea opusa, aceasta nevoie va disparea.

Juratii premiilor Ig Nobel au vorbit putin despre acesta competitie bizara: “cercetarile neobisnuite ii fac pe oameni sa rada si apoi sa gandeasca. Scopul nostru este sa ii facem pe cei din jur sa rada si apoi sa gandeasaca. Vrem sa le impulsionam creativitatea si sa isi puna o intrebare esentiala: Cum decizi ce este important si ce nu este, ce este real si ce nu e atat in stiinta cat si in viata de zi cu zi?

Desi aceste studii ma fac sa zambesc si sa ma gandesc la vorba aceea romaneasca “Mare ti-e gradina, Doamne” nu pot sa nu ma gandesc ce era in mintea bietilor sobolani atunci cand au fost imbracati in pantaloni 🙂

Photo: Star Talk Radio