100 de ani de moda in doua minute

Vezi in doar doua minute cum s-a schimbat moda in ultimii 100 de ani.

100 de ani de moda in doua minute

Vezi in doar doua minute cum s-a schimbat moda in ultimii 100 de ani.

Cei de la mode.com au realizat un filmulet in care fac o retrospectiva a tendintelor in moda de-a lungul a nu mai putin de 100 de ani. In doar doua minute, un model imbraca tinute ce au marcat industria fashion in diferite epoci si perioade, incepand cu anul 1915, pana in anul 2015.

Anul 1915 era inca influentat de moda epocii victoriene, si chiar daca multe dintre rigorile cu privire la vestimentatie disparusera, au ramas in trend rochiile lungi, brodate, palariile si nelipsitele umbrele de soare. Anii 1925 aduc cu ei dansul, in special faimosul Charleston. Apar rochiile si fustele de petrecere, scurte si fancy, accesorizate cu siraguri de perle si manusi brodate. Rochiile si fustele lungi revin in voga 10 ani mai tarziu, insa combinate cu bluze pe corp, cu decolteu. Sandalele de dans completau tinutele chic.

In 1945, lungimea fustelor se scurteaza din nou. La mare cautare erau fustele si rochiile clos si sacourile cambrate, tinute cu un aer tineresc si indraznet. Buclele si rujul rosu erau “obligatorii” in randul doamnelor si domnisoarelor.

In 1955, eleganta isi spune cuvantul, iar sobrietate si simplitatea ies din peisaj. Culori vii, accesorii fine, prestanta si clasa. In 1965, apar tinutele “high class”, pe modelul garderobei primei doamne. Costume din doua piese, cu fuste pana la genunchi, pe corp, in culori stridente, combinate cu detalii elegante, precum manusi, palarie si poseta, accesorii ce inca rezistau eroic πŸ™‚

 

In 1975, revolutia Blue-Jeans a adus cu sine si obiceiul femeilor de a purta blugi, pantaloni si salopete in cea mai mare parte a timpului. Stilul este din ce in ce mai indraznet. Posetele in miniatura sunt inlocuite de genti mari, iar baticurile viu colorate iau locul palariilor. Nu lipseau ochelarii de soare cu rame mari si cercei rotunzi, tot mari πŸ™‚ Asta da schimbare!

Anii 1985 au fost marcati de un singur cuvant: “DISCO”, caracterizat de machiaj strident, luciu, paiete si par tapat. In anii ’90, s-a creat un mix de extreme, intre rochii inflorate, “dreamy” si romantice, cu accesorii rock: bentite negre, dresuri negre, bocanci, accesorii din piele si machiaj gotic. Dupa anul 2000, intervine stilul “baby doll”, cu blugi mulati si maieuri-furou. Culoarea preferata a fost rozul, atat pentru tinute, cat si pentru machiaj si accesorii.

Anul 2015 se pare ca a fost unul al relaxarii in ceea ce priveste garderoba femeilor, al propriilor alegeri, al stilului creat dupa chef si stare interioara πŸ™‚ Foarte “la moda” au fost boyfriend’s jeans sau camasa, puloverul si geaca prietenului :D. Un stil lejer, insa ingrijit, articole mai largi si discrepanta intre haine si accesorii, de exemplu un colier cu pietre stralucitoare peste un pulover simplu, de lana, sau blugi largi, rupti, cu o gentuta foarte chic.

Pentru 2016, nu ne ramane decat sa inovam, avand la dispozitie, ca sursa de inspiratie, 100 de ani πŸ™‚