Cele mai interesante traditii de toamna de pe tot cuprinsul lumii

traditii

Daca noi culegem strugurii si mai apoi sarbatorim Haloween-ul sterpelit de la americani si bem pumpkin spice coffee, alte culturi din restul lumii aleg sa respecte cateva traditii vechi de secole. Mai jos sunt doar cele mai interesante dintre ele.

#1 Chuseok (Coreea de Sud)

In timpul Chuseok, festivalul local al recoltelor, coreenii petrec trei zile alaturi de familie jucand jocuri si mancand songpyeon un fel de tort cu orez si crema, participa la meciuri de wrestling, si danseaza. In plus, in aceste zile localnicii aleg sa mearga la cimitire pentru a aduce omagii stramosilor.

#2 Luna Plina Chinezeasca

De mii de ani in China se sarbatoreste luna plina (Zhongqiujie) din timpul toamnei. Cu aceasta ocazie lumea aprinde betisoare parfumate, isi petrece timpul alaturi de familie si ofera tortul lunii – acesta contine fasole rosie si crema din seminte de lotus. Aceasta este una dintre cele mai importante sarbatori ale Chinei.

#3 Oktoberfest (in Germania si in multe alte tari)

Desi ati putea crede ca in octobrie Munchen-ul este plin (doar) cu beri, nu este chiar asa. Intregul eveniment a inceput in urma cu mai bine de 200 de ani ca o petrecere pentru celebrarea printului si printesei Bavariei. In Germania se cosuma covrigeii pretzel si traditionalii carnati, evenimentul fiind deschis in unele parti ale lumii (California) cu produse vegetariene, asa ca exista cate ceva pentru fiecare.

traditii

#4 Schimbarea cursului raului (Cambodgia)

Una dintre cele mai interesante traditii cambodgiene de toamna este celebrarea schimbarii cursului raului Tonle Sap din Phnom Penh. Ploile de pe durata verii si vantul rece al toamnei fac ca raul sa-si schimbe cursul si astfel sa ii bucure pe localnici cu abundenta pestilor. Petrecerea are loc la inceputul lunii noiembrie si stange in acelasi loc cateva sute de mii de oameni care danseaza, privesc artificiile si intrecerile de barci traditionale.

#5 Movember (Australia)

Miscarea Movember a pornit in Australia in 2003 cand doi prietenii s-au decis sa-si lase barba pentru o luna de zile in noiembrie. Acestia si-au convins si cativa prieteni sa participe pentru a strange bani pentru o cauza umanitara iar restul e istorie. Trendul a devenit popular datorita social media, miscarea devenind din ce in ce mai populara, in ultimii ani milioane de barbati din toata lumea alegand sa poarte barba in noiembrie pentru a strange bani pentru cancerul de prostata si bolile neurologice.

traditii

#6 Dia de los Muertos (Mexic)

Desi numele pare cam macabru, Dia de los Muertos este in fapt o sarbatoare prin care cei care locuiesc in Mexic si in America Centrala si de Sud isi sarbatoresc prietenii si membrii familiei care nu mai sunt in primele zile din noiembrie. Astfel, in aceste zile localnicii poarta costume colorate, danseaza la diverse parade, si isi decoreaza casele cu scheleti din plastic.

#7 Loi Krathong (Thailanda)

In luna noiembrie, thailandezii sarbatoresc Loi Krathong, un festival al luminii in care acestia o sarbatoresc pe zeita apelor prin lansarea unor lumanari aprinse (numite krathongs) pe ape. Astfel ei sarbatoresc speranta si lumina. In plus in Bangkok localnicii si turistii deopotriva pot cumpara krathongs create din frunze de banan si cocos si sarbatoresc cu muzica, focuri de artificii si dansuri traditionale.

Ce alte traditii tomnatice v-au mai atras atentia?