Pixar a creat unul dintre cele mai emotionante filme scurte

pixar
Screenshot

Fie ca e vorba de animatii sau doar filmari clasice, filmuletele scurte (short film) au inceput sa prinda din ce in ce mai mult. Studiourile Pixar tin si ei ritmul, recent prezentand in fata publicului cel mai nou film scurt al lor, Borrowed Time la care echipa din spate a lucrat mai bine de cinci ani.

Filmuletul este plasat in Vestul Salbatic si incepe dramatic, continua in actiune si se incheie chiar mai dramatic – daca nu esti din piatra 🙂 ar trebui sa-ti pregatesti un servetel. Borrowed Time impresioneaza pentru ca spune povestea unei relatii in care multi dintre noi ne regasim, a relatiei dintre copil si parinte si mai apoi a nostalgiilor si vinei simtite de copilul devenit adult.

pixar
Borrowed Time/Facebook

Povestea pe scurt e oferita de cei de la Pixar: un serif trecut de vreme si timp se intoarce la locul unui accident pe care incearca de o viata intreaga sa-l uite. Cu fiecare pas, amintirile revin in valuri in mintea serifului. Acesta este pus din nou fata in fata cu greselile sale si trebuie sa gaseasca puterea de a merge inainte. 

Andrew Coats si Lou Hamou-Lhadj se lauda pe la festivaluri ca au lucrat la acest filmulet in timpul liber, insa partea credits de la sfarsit arata o mica armata implicata asa ca ideea de two guys-job pare exagerata. Insa cei doi sunt cunoscuti si pentru activitate lor in cadrul unor filme de succes ca “Brave,” “Inside Out” si “The Good Dinosaur.”

Andrew Coats a vorbit putin despre ideea filmelor animate: in America animatia a devenit sinonima cu filmele pentru copii in timp ce in alte colturi ale lumii, este folosita ca mediu pentru a spune o poveste. Credem ca aceste diferente culturale limiteaza potentialul unei audiente si varietatea de teme in animatia americana, si in primul rand este unul dintre motivele pentru care am ales sa facem ‘Borrowed Time.’

pixar
Borrowed Time/Facebook

Scurtul film a fost si premiat pe la festivaluri care incurajeaza creativitate si gandirea outside-the-box. Printre acestea se numara Best Animated Short la Festivalul de Film din St Louis, Grand Jury Prize la Festivalul de Film din Nashville, Best in Show la Siggraph (Special Interest Group on GRAPHics and Interactive Techniques) si a fost numit Best Short Film in cadrul Festivalului Spark Animation din Vancouver pentru “efectele vizuale frumoase care spun o poveste emotionanta.” Toate acestea ii ofera sanse reale de a fi ales la nominalizarile pentru Premiile Oscar.

Nu pot decat sa va indemn si pe voi sa vedeti Borrowed Time cat de curand, mai ales ca este doar pentru scurt timp disponibil gratuit online.