O echipa americana a ales cele mai empatice tari din lume

empatice
Wikimedia Commons

Pentru prima oara in istorie o echipa de cercetatori a clasificat tarile lumii dupa trasaturile empatice iar rezultatele au fost cel putin surprinzatoare.

Oamenii de stiinta au analizat datele obtinute de la testarea a mai bine de 104.000 de oameni de pe tot cuprinsul lumii. Testul reflecta compasiunea pe care o simtiam pentru altii si cum am reactiona in pielea lor. Un lucru interesant este ca au fost excluse din studiu tarile care au oferit un numar redus de participanti (aici au intrat mai multe tari din Africa, potrivit celor implicati). Conform datelor, s-a stabilit un clasament al 63 celor mai empatice tari din lume, cercetatorii oferind deja un top 10.

empatice
John Christian Fjellestad/Flickr

Astfel, in acest clasament primul loc este ocupat destul de surprinzator de Ecuador, care este urmata indeaproape de Arabia Saudita, Peru, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, SUA, Taiwan, Costa Rica, si Kuwait.

Iesit din comun la rezultatele de mai sus este aparitia a trei tari din vestul Asiei – Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Kuwait – care au o istorie de razboaie, violenta, si interdictii. Cei implicati nu au gasit o explicatie pentru rezultatele acestor tari insa au presupus ca au aparut aceste rezultate pentru ca nu a existat o diferenta in cadrul studiului intre empatia catre cei din tara ta si empatia fata de oamenii din alte culturi.

empatice
Wikimedia Commons

Pe de alta parte, cea mai putin empatica tara din lume este Lituania, urmatoarele sapte in topul de la coada fiind tari din estul Europei.

Merita insa mentionat ca studiul la care au raspuns peste 100.000 de participanti s-a organizat online asa ca fie respondentii au fost sinceri pentru ca rezultatele erau anonime (relativ) fie au raspuns ce se astepta de la ei – nu a spus nimeni in ce conditii au raspuns participantii si nici profilul lor socio-economic – au fost toti in acelasi interval de varsta?, au raspuns la scoala/job?, erau inconjurati de colegi/prieteni? Acestea sunt cateva intrebari ale caror raspunsuri ar putea avea un impact decisiv in schimbarea datelor acestui studiu.