7 lucruri pe care nu le stiai despre cubul Rubik

rubik

Una dintre cele mai bine vandute ‘jucarii’ din lume este cubul Rubik. Simplist, in aparenta, le poate da batai de cap chiar si celor mai creativi dintre noi. Mai jos e o serie a celor mai interesante si bizare lucruri despre acest mic obiect cu o istorie de mai bine de 40 de ani.

#1 Cubul a fost inventat de Erno Rubik, un profesor ungur  de arhitectura in 1974. Initial se numea Magic Cube si a inceput sa se vanda intr-un magazin de jucarii din Budapesta. Rubik a spus intr-un interviu mai vechi ca a inventat acest cub pentru a incerca sa le dea studentilor sai ceva de facut. Chestia mai interesanta este ca inventatorul acestui cub a avut nevoie de o luna pentru a-l rezolva.

rubik

#2 Un studiu care a durat 40 de ani a ajuns la concluzia ca acest cub poate fi rezolvat in 43 urmat de 18 zerouri de feluri. Pentru a aplica toate strategiile un om ar trebui sa isi petreaca intreaga viata manipuland cubul Rubik.

#3 Desi suntem expusi rezolvarii problemelor de zi cu zi, aparent doar 5.8% dintre locuitorii planetei pot rezolva cubul. Iar timpul minim necesar potrivirii culorilor este de 5.25 secunde, recordul fiind stabilit de americanul Collin Burns in 2015.

#4 Inventat ca un mod de petrecere a timpului pentru studentii la arhitectura, cubul Rubik este considerat cea mai bine vanduta jucarie din lume, in cei peste 40 de ani de existenta fiind cumparate peste 350 mil de jucarii.

rubik

#5 Cu asa de multe cuburi in circulatie nu e de mirare ca au existat emisiuni TV (Rubik – The amazing cube) de intreceri, si concursuri internationale; World Cube Association aduna pasionatii de puzzle care se intrec reusind sa rezolve cubul doar cu o mana sau legati al ochi in timp ce altii aleg sa rezolve variatii ale cubului clasic. Cei obsedati de cubul Rubik sunt numiti Cubaholics.

#6 A castigat premiul pentru Jucaria Anului atat in 1980 cat si in 1981.

#7 Au fost dezvoltate software-uri speciale pentru a rezolva cubul Rubik, CubeStormer 3 rezolvand puzzle-ul in putin peste trei secunde!