Google a creat un nou font disponibil in peste 800 de limbi

google
Jeff Sheldon/Unsplash

Google a lucrat un ultimii cinci ani la un nou font care sa fie citibil pe toate dispozitivele noastre. Astfel a prins viata Noto, o familie de fonturi open source disponibil in 800 de limbi si care contine mai bine de 100.000 de caractere.

google
Screenshot

Noul font include toate simbolurile Unicode si lucrul la el a pornit initial din dorinta Google de a avea un numitor comun intre Android si sistemul de operare Chrome pentru laptopuri. Pentru acest proiect, compania a lucrat cu experti in tipografie de la companii ca Adobe si Monotype.

Numele in sine al fontului, Noto, este o prescurtare a expresiei “no moro tofu” care se refera la acele caractere blank de pe internet (momentele acelea in care un caracter este inlocuit de un spatiu ca acesta ‘⯐’) care apar in momentul in care simbolurile din anumite limbi dispar pentru ca nu coincid cu ce are utilizatorul in calculator.

Termenul a fost stabilit de Bob Jung, un angajat Google care a locuieste in Tokyo si care uraste tofu (“in perioada aceea daca iti luai un calculator american, nu primeai fonturi in alte limbi. Asa ca era absolut normal sa vezi tofu”) Astazi, Jung lucreaza la o filiala care se asigura ca fonturile produselor Google sunt la fel oriunde ai fi. Desi nu e prima oara cand apare un font unificator, este intaia oara cand acestea sunt unite sub aceeasi umbrela vizuala.

google
CastleType Foundry/Facebook

Intregul pachet de fonturi cu diversele stiluri vine la un pachet de 472MB, cele mai spatioase fonturi fiind cele rezervate chinezei traditionale, chinezei simplificate, si limbii coreene. Fonturile pot fi descarcate toate odata sau pot fi selectate dupa preferinta fiecaruia (primele trei sunt cele mai populare). In plus, fisierele sursa pot fi descarcate de pe GitHub.

Si eu am avut parte de mai multe spatii goale si a fost destul de neplacut (s-a intamplat in general in cazul diacriticelor atat din romana cat si din franceza/spaniola). Acum mi-am instalat Noto atat in Word cat si in Chrome – abia astept sa vad imbunatatiri in experienta online 🙂

Cateva imagini despre cum s-a ajuns la aceasta familie de fonturi poate fi vazut aici. Fontul poate fi descarcat gratuit de aici.