Aplicatiile de tip “brain games” nu ne fac mai inteligenti

brain games
A Health Blog/Flickr

Cercetatorii de la mai multe universitati din SUA si Marea Britanie (inclusiv Universitatea Cambridge) au ajuns dupa mai multe studii la aceeasi concluzie: aplicatiile de smartphone de tip “brain games” nu ne imbunatatesc abilitatile cognitive.

Este dezamagitor ca nu exista dovezi puternice. Ar fi tare bine ca unele jocuri sa-ti schimbe abilitatile cognitive. Dar studiile nu arata astfel de rezultate, a spus Daniel Simmons, unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu de mari dimensiuni.

In toamna lui 2014 mai bine de 70 de oameni de stiinta au semnat o scrisoare deschisa care spunea ca afirmatiile departamentelor de marketing a mai multor companii care au dezvoltat aplicatii de tip “brain games” sunt false; dupa cateva saptamani o alta echipa, de acesta data formata din mai mult de 100 de cercetatori a spus ca jocurile pentru creier au baza stiintifica (nu a verificat nimeni cine i-a finantat pe acestia din urma).

brain

Pentru a clarifica lucrurile Simmons si alti colegi de breasla au analizat in ultimii ani peste 130 de studii despre impactul jocurilor “brain games” asupra abilitatilor cognitive. Echipa de oameni de stiinta a studiat inclusiv studiile asupra companiei Luminosity, unul dintre cei mai mari producatori de jocuri de acest tip (cu peste 70 de milioane de utilizatori, care platesc circa 15 dolari pe luna).

Ce s-a descoperit?

In timp ce unele apicatii aveau rezultate reale la modul ca daca joci un anumit joc, in timp vei deveni mai bun, alte studii erau facute pe un numar mic de participanti, nu aveau grupuri de control sau nu luau in calcul efectul placebo (atunci cand cineva devenea mai bun la un joc doar pentru ca se straduia mai mult sau pentru ca avea o zi mai buna).

Totusi nu cred ca ar da nimeni 15$/luna doar pentru a deveni proficient la unit betisoare sau arajat numere. “A fost dezamagitor pentru ca am aflat ca nu ofera rezultatele pe care le promoveaza cu mare tam-tam. Lumea vrea sa isi imbunatateasca rezultatele la scoala sau la job” a mai spus Simmons.

brain
Pixabay

Un alt cercetator care a spus ca nu e afiliat al unei companii care dezvolta brain games a spus ca este optimist in ceea ce priveste viitorul, lasand sa se inteleaga ca problema e la noi, care nu ne implicam in practica constanta pentru a vedea rezultatele.

Daca ar fi doar vina noastra, probabil ca anumite branduri ca Luminosity nu ar trebui sa plateasca amenzi de milioane de dolari pentru afirmatii mincinoase. O alta companie mai micuta a trebuit, la randul ei, sa plateasca “doar” 200.000 de dolari pentru afirmatii nefondate. Cu toate acestea, ambele companii inca se lauda pe primele pagini ale site-urilor oficiale cu rezultate stiintifice nemaivazute si iti promit “A better brain at any age.”