9 lucruri pe care nu le stiai despre filmul Beauty and the Beast

beauty and the Beast
Beauty and the Beast/Facebook

Anul acesta se implinesc 25 de ani de la lansarea filmului de animatie Beauty and the Beast. Cu aceasta ocazie am zis sa fac o trecere in revista a celor mai ciudate si interesante chestii legate de acest film marca Disney (a castigat Globul de Aur pentru Cel mai Bun Film si este prima animatie care a fost nominalizata la Oscar pentru Cel mai Bun Film, castigand doua statuete pentru muzica).

1) Initial studiourile Disney au vrut sa adapteze basmul francez al lui Jeanne-Marie Leprince de Beaumont (aparut la mijlocul secolului al 18-lea) in ani ’30 dar nu ca musical. Directorul Disney de la sfarsitul anilor ’80 a insistat ca productia sa fie un musical – cam 25 de minute sunt cantate, iar 5 minute din film sunt de tacere completa.

2) Biblioteca din castelul Bestiei a fost inspirata de incaperea Richelieu a Bibliotecii Nationale din Paris.

3) Angela Lansbury (simpatica batranica din serialul politist “Murder, She Wrote”) canta piesa care i-a adus filmului un Premiu Oscar. Pe langa aceasta piesa, Lansbury da voce Doamnei Potts – un ceainic cochet.

beauty and the beast
Beauty and the Beast/Facebook

4) In basmul original, printul nu a fost preschimbat intr-o bestie pentru ca era egoist ci pentru ca nu a vrut sa se insoare cu nasa lui cea rea.

5) Desi nu a fost mentionat in animatia Beauty and the Beast, odata ce filmul a fost adaptat pentru Broadway, producatorii au spus ca numele Bestiei este Printul Adam.

6) Pentru acest film s-au folosit 1295 de peisaje si 120.000 de desene.

Beauty and the Beast
Beauty and the Beast/Facebook

7) Creat ca un basm, Beauty and the Beast spune si o poveste vizuala – doar Belle si Bestia poarta culoarea albastru. Astfel intre cei doi exista o legatura dinainte de a se cunoaste.

8) Bestia este o combinatie a mai multor animale: are coama unui leu, barba si capul unui bizon, nasul unui porc mistret, musculatura unei gorile, picioarele si coada unui lup si corpul unui urs. In plus, barbatul care ii ofera vocea Bestiei are vocea combinata cu ragetele unor lei si pantere reale.

Beauty and the Beast
Beauty and the Beast/Facebook

9) Filmul ii este dedicat lui Howard Ashman, cel care a creat coloana sonora si care s-a stins din viata cu cateva luni inainte de lansare. Dedicatia de la finalul filmului este emotionanta si suna cam asa: “prietenului nostru Howard, care i-a oferit vocea unei sirene, si sufletul unei bestii, iti vom fi mereu recunoscatori”. (Ashman a mai lucrat la “The Little Mermaid” si la “Aladdin”).