Filme care merita (re)vazute toamna asta

toamna
Rula Sibai/Unsplash

Filmele cu tematica de toamna sunt numai bune acum cand frunzele au inceput sa-si schimbe culorile, ploaia ne bate la fereastra si castanele ne inunda parcurile. Fie ca vrei sa uiti de frigul de afara sau sa fii emotionat/a, cateva filme plasata in sezonul cafelei cu aroma de dovleac sunt exact ceea ce ai nevoie.

#1 Stepmom (1998)

Frunze pe jos, haine calduroase (filmul asta poate avea ca subtitlu sintagma “sweater weather”) si povesti de dragoste. Cu Julia Roberts, Susan Sarandon, si Ed Harris in rolurile principala (pentru care au primit si cateva premii) filmul include teme ca indoiala, ura, cateva conflicte, iertarea, dragostea si resemnarea.

#2 Dead Poets Society (1989)

Cam toate filmele care il au pe Robin Williams in rol principal sunt extraordinare. Dead Poets Society nu face exceptie. Plasat la inceputul toamnei si inceputul scolii intr-un liceu privat dintr-un orasel american, filmul ii introduce pe tinerii invatacei care invata pentru a calca pe urmele parintilor ca doctori sau avocati in lumea poeziei – Williams e profesor de literatura. Ii vedem pe cativa baieti de 15-17 ani creandu-si un fel de claca intr-o pestera din padure in care citeau poezii si vorbeau despre vietile lor sentimentale. Filmul a luat un premiu Oscar pentru scenariu, un Bafta pentru cel mai bun film si un premiu Cesar pentru Cel mai bun film strain.

#3 Good Will Hunting (1998)

Spre deosebire de filmul precedent care era si el plasat toamna, acesta se axeaza pe viata unui om de serviciu la MIT. Tanarul de 20 si ceva de ani rezolva o ecuatie complicata si atrage atentia tuturor. Una dintre problemele sale este cazierul sau stufos fapt pentru care e recomandat unui psiholog daca vrea sa evite inchisoarea. Psihologul este Robin Williams care il face sa inteleaga ca nu se explica chiar totul in carti. Filmul a luat doua premii Oscar si un Glob de Aur.

#4 Autumn in New York (2000)

Autumn in New York este o poveste de dragoste care nu se poate sa nu te faca sa lacrimezi putin. Ii avem pe Richard Gere si pe Winona Ryder in roluri principale, si pe Anthony LaPaglia, Elaine Strich si Vera Farmiga in roluri episodice. Cei doi se indragostesc, gatesc impreuna si se plimba prin Central Park calcand pe frunzele uscate. Filmul este o inchinare a dragostei si o drama a bolii. Daca ati vazut Sweet November, cele doua sunt asemanatoare.

#5 Lost in Translation (2003)

Lost in Translation este unul dintre cele mai bune filme ale Sofiei Coppola. Cu nominalizari la Oscar si BAFTA si cu un succes aproape nesperat (a avut venituri de 119 milioane de dolari pentru un buget de 4 milioane de dolari). Plasat intr-o toamna din Tokyo, filmul spune povestea ciudata de dragoste dintre un barbat de 53 de ani si o tanara de 19 ani.

Voi ce alte filme de toamna ati vazut?