Desi ati crede ca in filmele biografice apar doar elemente din biografia unei persoane si ca povestea este o reprezentare 100% a vietii acesteia sau a unei parti semnificative, acest lucru se intampla extrem de rar.
Daca unele lucruri sunt sarite cu totul altele sunt exagerate pentru a crea un film de Oscar. Filmele bazate pe fapte reale lasa mult spatiu liber directorilor de film. Astfel acestia modifica ordinea evenimentelor din viata unei persoane pentru a o face mai palpitanta, introduc scene si personaje noi. Mai multe filme biografice celebre au evitat sa spuna intraga poveste fie din motive financiare fie pentru a nu plictisi publicul. Mai jos puteti vedea cele mai importante filme inspirate prea putin din fapte reale.
#1 The Social Network (2010)
Filmul biografic cu trei premii Oscar este bazat pe cartea “The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal”. Intr-un interviu din 2014 Zuckemberg a spus ca directorul de film a inventat cateva lucruri care l-au ranit si ca nu fusese parasit cand a creat reteaua de socializare ci era destul de fericit alaturi de cea care avea sa-i devina sotie, Priscilla Chan.
#2 Steve Jobs (2015)
In filmul biografic creat dupa viata fondatorului companiei Apple este ilustrata relatia cu fiica sa Lisa care in film pare a fi singurul lui copil. Insa Steve Jobs s-a insurat la inceputul anilor ‘90 si a mai avut trei copii.
#3 The Imitation Game (2014)
Desi in filmul “The Imitation Game” au fost modificate mai multe detalii biografice, conform biografului marelui Alan Turing cea mai mare greseala este personalitatea matematicianului. In timp ce in film acesta era extrem de timid si inadaptat social, in viata reala a acestuia, Turing era placut de cei din jur si nu avea nicio problema in a-si face noi prieteni.
#4 The King’s Speech (2010)
“The King’s Speech” a luat premiul Oscar pentru cel mai bun film nu pentru cea mai buna biografie. In film il vedem pe rege balbaindu-se iar relatia dintre membrii familiei era extrem de tensionata. Insa, potrivit unui profesor de istorie George al VI-lea era mult mai putin balbait iar familia sa era destul de armonioasa.
#5 Catch Me If You Can (2002)
Cu actori ca Tom Hanks si Leonardo DiCaprio “Catch Me If You Can” reprezinta o reflectare a realitatii doar la partea ca un tip este urmarit de politie. Adevaratul Frank Abagnale a spus ca filmul are multe fabulatii, cea mai incredibila fiind obisnuita personajului din film de a suna la politie (“De ce as fi facut asta? Nu voiam ca FBI-ul sa stie unde sunt” a spus adevaratul Frank).