Bresa de securitate la Yahoo: 500 de mil de conturi afectate

conturi
Pixabay

In urma cu cateva ore Yahoo a confirmat o bresa de securitate care a afectat cel putin 500 de milioane de conturi (compania are in jur de 1 miliard de conturi). Mai jos e o parte a declaratiei oficiale a unui reprezentat al Yahoo – informatiile au luat cu avant in doar cateva zeci de minute toate site-urile de media si tehnologie.

“O investigatie recenta realizata de Yahoo Inc. a confirmat ca anumite informatii ale utilizatorilor au fost furate de pe reteaua companiei la sfarsitului lui 2014 de catre o persoana care a lucrat pentru stat. Aceste informatii pot include nume, adrese e-mail, numere de telefon, date de nastere, parole si in unele cazuri intrebarile de securitate si raspunsurile lor. Investigatia aflata inca in derulare a mai aratat ca s-au furat si parole, informatii despre platile online si informatii bancare. Informatiile bancare insa nu sunt depozitate in sistemul afectat de atac. Pe baza rezultatelor deja obtinute, Yahoo crede ca informatiile asociate unui numar mai mare de 500 de milione de conturi au fost furate iar investigatiile au desoperit ca agentul strain nu mai este in sistem. Yahoo lucreaza indeaprope cu autoritatile in aceasta problema. Yahoo isi anunta in aceste momente clientii afectati si face demersuri pentru a le securiza conturile. Yahoo le recomanda utilizatorilor care nu si-au schimbat parola din 2014 sa o modifice acum. Yahoo isi incurajeaza utilizatoii sa isi schimbe parolele altor site-uri pe care s-au logat cu aceleasi date folosite la contul Yahoo. In plus, Yahoo recomanda folosirea Yahoo Account Key, o metoda de autentificare care elimina necesitatea unei parole”.

conturi
Yahoo Mail/Facebook

Aceasta stire despre bresa de securitate din 2014 vine intr-o perioada extrem de proasta, in special pentru CEO-ul Yahoo Marissa Mayer care incearca sa vanda compania pentru 4.8 mld de dolari firmei de telecomunicatii Verizon.

Verizon a a adoptat randul sau o pozitie oficiala in aceasta problema:

“Am inteles ca Yahoo face investigatii in acest moment. Exceptand asta nu avem prea mult informatii si nu intelegem inca impactul pe care il va avea. Vom evalua situatia pe masura ce investigatia progreseaza prin prisma intereselor Verizon, a clientilor, a actionarilor si a comunitatilor implicate”.

conturi
Yahoo/Flickr

Prima data s-au auzit barfe legate de un atac in cadrul Yahoo in august cand un hacker care-si spune Peace a afirmat ca scoate la vanzare informatii personale a peste 200 de milioane de conturi.

Desi nu este primul atac al hackerilor asupra unei companii de dimensiunile Yahoo (anterior a mai fost atacat si LinkedIn insa s-au furat “doar” informatii de la 6 mil de conturi), acesta este cel mai amplu. Nu stiu cum vor putea sa-si revina dupa aceasta lovitura – deocamdata pretul actiunilor nu a avut o scadere dramatica – si daca intelegerea cu Verizon va cadea. Momentan, compania este atacata din toate partile atat pe Twitter cat si pe Facebook iar unele site-uri le sugereza utilizatorilor sa paraseasca platforma Yahoo.