Disney implicat intr-un nou scandal datorita magazinului online

disney
Disney/Facebook

Acum ceva timp va spuneam despre Moana, noul film prin care studiourile Disney incercau sa promoveze persoanele de culoare – intamplator de data aceasta si-au indreptat atentia spre populatia din Polinezia.

Intreg scandalul a pornit dupa ce Disney a lansat primul trailer oficial al filmului de animatie si pentru a profita de publicitatea gratuita de peste tot, a lansat pe magazinul lor online cateva costumatii pentru copii inspirate din film.

V-ati putea intreba care e problema? Depistat de cativa internauti si apoi preluata de mai toate publicatiile de stiri si de gossip este un costum de Halloween inspirat din filmul Moana – insa cum personajele din acel film au pielea mai inchisa la culoare, costumele celor de la Disney includeau pe langa imbracaminte si materialul care tine loc de pielea bronzata.

disney
Photo: AP

Costumul este o intruchipare a semi-zeului Maui si include tatuajele specifice localnicilor Polineziei (inclusiv o reprezentare care simbolizeaza rechinii ca niste totemuri), o fusta din frunze si un colier din oase. Iar daca copiii nu ar avea ce comenta la costumul exotic, adultii au avut multe critici la alegerea Disney de a face “un profit de pe urma unei alte culturi”.

Din pozitii oficiale au oferit comentarii reprezentanti ai partidului minoritatii Maori din Noua Zeelanda: lansarea unei astfel de colectii nu difera cu nimic fata de postarea imaginii stramosilor nostri pe o perdea de dus sau pe o sticla de bere; este un atac cultural de cea mai jaosa speta.

Twitter-ul, pe de alta parte, a fost mai dur la alegerea Disney pentru Halloweeen:

“sa te costumezi ca moana este o treaba dar nu ar trebui sa fie limitata la rasa. Dar sa porti pielea inchisa a altuia? nu.”

“dimineata asta in lucruri stupide. cine de la Disney credea ca un costum cu piele maro ar fi o idee buna?”

Costumul incriminator a fost inlaturat din magazinul online noaptea trecuta iar Disney si-a oferit scuze: “echipa din spatele Moana respecta foarte mult culturile din Insulele Pacificului care au fost o inspiratie pentru film si regretam ca acest costum i-a jignit pe unii. Ne cerem scuze si vom retrage costumul de pe site-ul si din magazinele noastre. ”

Nu e prima oara cand Disney a dat-o in bara cu filmul Moana. Inca de la aparitia primelor imagini, personajul lui Maui, un semizeu reprezentat in istorie ca fiind puternic si neinfricat este imaginat de Disney ca fiind bleg, supraponderal si facand glume stupide.