Criticii au ales cele mai bune carti despre muzica

muzica

Odata cu anuntarea biografiei lui Bruce Springsteen (pentru care acesta ar fi primit mai bine de 10 mil de dolari), Billboard a facut o lista de 100 de carti care au ca tema muzica, variind de la biografii, la autobiografii, memorii, romane si carti despre psihologia muzicii. Mai jos sunt primele 10 dintre ele.

#10 Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk – Legs McNeil si Gillian McCain (1996)

McNeil si McCain isi spun povestea care e plasata in anii 70 cand punk-ul era in floare. Aventurile de-o noapte, bataile de strada, supradozele, si in final moartea misuna la tot pasul (Trendul printre formatiile de punk de la acea vreme era sa sochezi cat mai mult si sa fii cat mai stupid posibil).

#9 High Fidelity – Nick Hornby (1995)

Romanul lui Nick Hornby te face sa realizezi ca poate listele acelea cu 10 lucruri pe care trebuie sa le obtii in viata nu te fac fericit/a. De asemenea, High Fidelity ne arata diferenta dintre un fan si un fanatic.

#8 Can’t Stop Won’t Stop: A History of the Hip-Hop Generation – Jeff Chang (2005)

Cum ii spune si numele, volumul face o trecere in revista a istoriei hip-hop-ului dar in loc sa se concentreze pe locurile cheie ca Los Angeles si New York, autorul prefera sa urmareasca cariera unor pionieri ai acestui gen muzical (DJ Kool Herc, Public Enemy, N.W.A) dezvaluind care e menirea muzicii – aceea de a schimba ceva in politica, societate si economie si de a contribui la o revolutie culturala.

muzica

#7 Revolution in the Head: The Beatles’ Records and the Sixties – Ian MacDonald (1994)

O combinatie dintre critica muzicala si istorie, Revolution in the Head spune povestea formatiei Beatles in cateva eseuri cate unul pentru fiecare album al trupei.

#6 Mystery Train: Images of America in Rock ’n’ Roll Music – Greil Marcus (1975)

Cu aproape zece carti publicate in ultimul deceniu pe tema muzicii, Greil Marcus este unul dintre cei mai priceputi critici muzicali ai ultimilor 40 de ani. Cu toate acestea, cel mai bun volum al sau ramane Mystery Train, considerat o biblie a rock-ului. Dintre artistii admirati de Marcus se remarca Sly Stone, Randy Newman si The Band.

#5 Just Kids – Patti Smith (2010)

Castigator al National Book Award, Just Kids spune povestea relatiei dintre Smith si fotograful Robert Mapplethorpe in perioada anilor ’60 si ’70. Volumul este unul boem care imbina muzica cu poezia, drogurile si fotografia (Robert i-a realizat coperta mai multor albume ale cantaretei) si ofera o privire asupra scenei muzicale din acea perioada.

muzica

#4 Dino: Living High in the Dirty Business of Dreams – Nick Tosches (1992)

Cu sapte biografii muzicale, Nick Tosches era persoana potrivita sa scrie despre Dean Martin. Autorul urmareste venirea bunicilor cantaretului in America din Italia, vorbeste cu a doua sa sotie si cu Jerry Lewis (partenerul sau de scene) si ofera o introducere in mintea complexa a acestui artist complet.

#3 Life – Keith Richards (2010)

Cu peste 550 de pagini autobiografia lui Keith incapsuleaza toate ingredientele unui star rock: artistul si trupa sa erau urmariti de politie dupa ce luasera droguri, detalii siropoase despre povestile de dragoste dintre el si Anita Pallenberg, Brian Jones, Marianne Faithfull si Mick Jagger precum si pasiunea sa aproape infinita pentru muzica.

#2 Hit Men: Power Brokers and Fast Money Inside the Music Business – Fredric Dannen (1990)

Dannen documenteaza in cartea sa zecile de producatori muzicali care au profitat de artisti si i-au jefuit la drumul mare in anii 70 si 80. Ideea de baza a inselaciunilor din muzica din acea perioada este rezumata intr-o singura propozitie in carte: Nu am furat suficient.

#1 Chronicles, Volume One – Bob Dylan (2004)

Volumul Chronicles I este considerat de criticii de la Billboard ca fiind cea mai buna carte despre muzica. Primul volum din serie spune povestea unui New York al anilor 60 cand scena muzicii folk era dominata de cluburi afumate si locuitori cu stiluri vestimentare extravagante. Aflam si despre primele carti (volumele lui Byron, Shelley, Poe) care i-au aprins pasiunea lui Dylan pentru cuvinte.