Disney a schimbat multe elemente istorice din filmele lor

disney
BagoGames/Flickr

Studiourile Disney au realizat sute de filme de-a lungul timpului asa ca nu ar fi nicio surpriza ca pe ici colo sa rateze cate un element din istorie. Mai jos sunt doar cateva dintre cele mai interesante chestii istorice de care nu au tinut cont cei de la Disney.

  • The Hunchback of Notre Dame are mai multe erori istorice care pot fi observate de cineva pasionat de arhitectura. Desi subiectul filmului se desfasoara in secolul al 15-lea, Catedrala Notre Dame in sine inca era in procesul de constructie in priada respectiva; astfel la catedrala din film au fost adaugate statuile celor 12 apostoli desi acestia nu existau in secolului 15. Un alt element care nici acum nu exista sunt treptele catedralei pe care moare mama unui personaj din film.

  • In Sleeping Beauty printul Philip spune intr-o scena ca suntem in secolul 14. Avem o plasare clara in timp insa o vedem pe Aurora valsand alaturi de print insa acest tip de dans a aparut mult mai tarziu, undeva in secolul 16. In sec 14 erau la moda dansurile in linie si implicau cel mult atingerea mainilor, in niciun caz atingerea taliei partenerei.

  • Trecand la filmul Mulan, si aici exista o eroare majora. Co-productia americana e bazata pe o femeie din legendele chineze, Hua Mulan, care a trait undeve intre anii 420 si 589. In film, vedem pe fundal Marele Zid Chinezesc si desi la acel moment din istorie incepusera constructiile la el, sectiunea care apare in animatie a fost realizata abia in secolul al 14-lea. In plus, la un moment dat, Mulan isi scrie pe mana un text  in chineza – literele moderne chineze insa au fost introduse abia la mijlocul secolului 20.
  • In Frumoasa si Bestia, desi nu ni se spune cam in ce perioada din istorie ne aflam, armele si hainele par a fi de la inceputul secolului 18. Eroarea din acest film vizeaza o discutie dintr-o scena in care personajele vorbesc despre Turnul Eiffel – insa constructia sa a inceput abia in 1887.
  • Cei de la Disney au dat-o usor in bara si cu Tarzan. Desi prima carte cu acesta in prim plan apare dupa 1900, cinefilii cred ca filmul este plasat undeva in anii 1880 datorita unei masini de scris care apare in animatie si a fost inventata in acea perioada. Totusi, intr-o scena Jane ii spune lui Tarzan ca ii va face cunostinta cu Charles Darwin si Rudyard Kipling – insa Darwin a murit in 1882 iar Kipling a devenit faimos abia dupa 1890.

A post shared by Frozen movie (@frozen_movie) on

  • Frozen, unul dintre cele mai populare animatii create de cei de la Disney are si el problemele lui. Daca designerul de costume a afirmat ca perioada pe care o reinterpreteaza filmul vizeaza vestul Europei in 1840, melodia Let it Go de pe fundal are o eroare mai mult de istoria limbii – intr-un vers ea vorbeste de frozen fractals – “fractals” a fost folosit pentru prima oara abia in 1975. In plus, tot in aceea perioada incepusera sa fie folosite tot mai mult armele de foc – asa ca sabiile si arbaletele din film nu prea aveau ce cauta acolo.
  • Evenimentele din Aladdin au loc undeva intre secolele 4 si 6 astfel tinuta lui Jasmine ar fi exclusa. Conform modei perioadei istorice ea ar fi trebuit sa poarte haine mai putin vaporoase care sa ii acopere abdomenul iar ca printesa ar fi fost obligata sa aiba un val. Iar daca duhul albastru este unul dintre cele mai comice personaje dintr-o animatie Disney, glumele legate de Jack Nicholson si fratii Marx (o familie de actori) ar plasa filmul intr-un viitor post-apocaliptic. 🙂

Photo credit: Flickr