7 alimente care au fost interzise in diverse parti ale lumii

alimente

De-a lungul timpului au fost interzise mai multe alimente. Cele care sunt interzise in prezent in diverse parti ale lumii au motivatii care variaza de la banale la religioase, multe dintre ele fiind destul de surprinzatoare. Mai jos e o lista cu alimentele interzise in unele tari + motivatia legislatiei locale.

alimente
Wikimedia Commons

#1 Ouale Kider Surprize

Disponibile la noi de prin 1995, ouale Kinder cu jucariile pe care trebuia sa le asamblezi au fost interzise in SUA. Motivul nu este pentru ca pustii s-ar putea inneca cu micile piese de plastic ci pentru ca ar contraveni unei legi din 1938 care spune ca un aliment nu trebuie sa aiba ingrediente care nu sunt nutritive. Ouale de ciocolata sunt legale in restul lumii.

alimente
Wikimedia Commons

#2 Paharele cu jeleu

Colorate si gelatinoase, aceste deserturi dedicate celor mici sunt interzise in Regatul Unit pentru ca exista pericol de sufocare – in SUA si UK aceste jeleuri aveau o textura ceva mai dura care nu se dizolva la contactul cu saliva. Mai apoi produsul a fost interzis si in Uniunea Europeana (dupa 2002). Desi intre 1995 si 2008 au murit 17 copii datorita acestor jeleluri, produsul inca mai este disponibil in Japonia, Taiwan, si tarile din sud-estul Asiei.

alimente

#3 Laptele integral de vaca

Laptele netratat de vaca a fost interzis in tari ca SUA (in 22 de state a fost interzis), Canada, Scotia, si Australia datorita patogenilor din lapte care sunt considerati periculosi pentru sistemul digestiv. In restul lumii este legala vanzarea de lapte de vaca.

alimente
Wkimedia Commons

#4 Foie Gras

Foie Gras este interzis doar in India (insa avand in vedere ca tara are peste 1 mld de locuitori, vanzarile in regiune au scazut semnificativ) datorita modalitatilor de crestere inumane ale ratelor si gastelor.

alimente

#5 Somonul crescut la ferma

Deseori cand somonul a avut o crestere intensiva, carnea capata o culoare gri. Pentru a reveni la culoarea rozalie producatorii injecteaza carnea cu niste compusi petro-chimici – datorita acestor substante somonul de ferma a fost interzis in Australia si Noua Zeelanda.

alimente

#6 Guma de mestecat

Singapore a interzis importul de guma de mestecat inca din 1992 (guma terapeutica si cea impotriva consumului de nicotina a fost permis) datorita dificultatilor de curatenie in orasul-natiune.

alimente

#7 Semintele de mac

Folosite in covrigi si alte produse de patiserie, semintele de mac au fost interzise in mai multe tari dar nu datorita tariei crustei ci din motive religioase. Printre tarile in care au fost interzise se numara Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. De asemenea, in Singapore si Taiwan, semintele au fost interzise datorita proprietatilor asemanatoare morfinei. In plus, semintele de mac cauzeaza rezultate fals-pozitiv la testele anti-drog.