5 cele mai frumoase gradini publice din lume

gradini
Gradina Publica din Boston/Wikimedia Commons

Fie ca esti amator de aerul curat sau de culoare florilor, vizitarea celor mai frumoase gradini publice pare a fi o idee buna pentru urmatoarea vacanta sau macar pentru desfatarea ochilor. Mai jos sunt doar cateva dintre ele.

#1 Gradinile Botanice Fairchild Tropical, Florida

Odata intrat in Gradinile Botanice Fairchild Tropical vei fi inconjurat de o sumedenie de plante colorate dintre cele mai diverse, care traiesc in armonie desi fac parte din ecosisteme diferite. Pe langa asta, poti lua parte la cursuri de horticultura, sau daca ai noroc, poti nimeri zilele in care gradina are haine festive (expozitii de flori sau de arta moderna). Desi gradina ocupa peste 30 de hectare, piesa de rezistenta este nufarul  Victoria cruziana, specia cu cel mai mare diametru din lume (poate ajunge pana la 61 cm).

#2 Château de Villandry, Franta

Castelul, construit in urma cu mai bine de 500 de ani a trecut prin mainile Ministrului de Finante din vremea regelui Francisc I, apoi gradinile au fost extinse prin bunavointa Marchizului de Castellane, mai apoi fiind distruse cand au intrat in posesia fratelui lui Napoleon Bonaparte. Din fericire, la inceputul secolului al 20-lea gradinile au fost refacute de la zero si aduse la gloria de odinioara. Astazi, te poti plimba pe aleile labirintice ale gradinilor (gradina cruce, gradina apei, si gradina soarelui). Castelul si gradinile sale sunt unele dintre cele mai vizitate obiective din Franta, primind anual peste 300.000 de vizitatori. Iar daca nu poti ajunge foarte curand in Villandry, nu e nicio problema, pentru ca proprietarii au vrut sa multumeasca pe toata lumea asa ca au creat posibilitatea de a vedea gradinile de aproape, ei il numesc tur virtual, eu i-as spune imagini detaliate.

#3 Gradina Powerscourt, Wicklow, Irlanda

Una dintre cele mai pitoresti gradini este cea din Irlanda. Cu un aspect pitoresc, cele 19 hectare adapostes mai multe gradini tematice (gradina italiana, gradina japoneza, gradina sculpturilor, si o padure imensa), doua terene de golf si cel mai mare cimitir pentru animale din tara. In plus, Gradinile Powerscourt se mandresc ca pe terenul lor se afla cea mai inalta cascada din Irlanda – are o inaltime de 121 de metri.

#4 Gradinile Keukenhof, Lisse, Olanda

Gradinile Keukenhof reprezinta o incununare a bogatiei florale olandeze. Daca in urma cu 600 de ani contesa Jacqueline a Bavariei culegea fructe si legume, in prezent Gradinile Keukenhof (in traducere directa gradina bucatarie) reprezinta principala atractie turistica a orasului. In fiecare primavara, aici infloresc 7 milioane de bulbi, dintre care peste 800 de specii de lalea. Inainte de a purcede spre Lisse, asigura-te ca te ‘incadrezi’ in programul in care sunt deschise gradinile (din martie pana la sfarsitul lui mai).

#5 Gradina Master of the Nets, Suzhou, China

Recunoscuta ca facand parte din Patrimoniul UNESCO, gradina Master of the Nets este veche de mai bine de 850 de ani. Cu toate acestea, frumusetea data de poarta sculptata manual de la intrare, chiparosii batrani de secole, si helesteul cu nuferi confera locului o alura feerica. In plus, pe durata noptii poti asculta concerte traditionale (evenimentele muzicale se desfasoara intre lunile martie si noiembrie).

Tu ce alte gradini specataculoase ai vazut?

Photo credit: Rick Harris/ Wikimedia Commons