Istoria fascinanta de 5000 de ani a barbii

barbii

Istoria barbii se intinde pe mai bine de 5000 de ani, oferind putere sau dispret purtatorilor si avand fie rol politic fie de trend-setter, cultural fiind de multe ori identificata cu intelepciunea.

In Egiptul antic, barba era un simbol al clasei superioare, era decorata cu fire de aur si deseori era chiar vopsita. In apropierea anului I D.Hr, egiptenii au inceput sa asocieze barbile cu tendientele violente. Astfel, barbatii din Egipt au inceput sa-si indeparteze tot parul de pe corp inclusiv sprancenele (!).

In aceeasi perioada (3000 I Hr) in Mesopotamia barba era un simbol al puterii in stat, cu cat era mai lunga si mai stilizata cu atat persoana detinea mai multa putere.

barbii

In Grecia Antica, simbolistica barbii era legata de virilitate, de curaj, si de intelepciune (mai ales la persoanele trecute de o anumita varsta). Barbile erau rase dupa moartea unui apropiat; in plus, atunci cand capturau un Spartan ii taiau barba ca o forma de pedeapsa. Alexandru cel Mare a instituit o regula ca barbatii care mergeau la razboi trebuiau sa se rada din motive tactice (dusmanii ii trageau de barba pe cei mai parosi 🙂 ).

In Roma, barbile erau absente – mai mult pentru a se diferentia de greci decat ca sa stabileasca o moda. Prima oara cand un tanar se barbierea era un eveniment important in comunitate fiind celebrat prin ritualuri religioase. Pe de alta parte, in triburile germanice din anii 2500 I Hr barbatii isi puteau rade barba abia dupa ce omorau un inamic.

Intre secolele 4 si 18 barba nu mai reprezenta un simbol, ea fiind purtata la alegerea fiecaruia – cu exceptia regelui Henry al VIII-lea al Angliei care a taxat la timpul sau pe cei care purtau barba, desi el a fost un impatimit intreaga sa viata.

barbii
Roger/Flickr

Intre 1914-’60, purtarea barbii era interzisa pentru ca impiedica punerea mastilor de gaz – moda a fost prelungita pana dupa al Doilea Razboi Mondial. Moda barbii a revenit odata ce formatia Beatles a devenit populara, astfel tinerii au inceput sa poarte barba ca semn al contraculturii. In zilele noastre, barbile sunt evitate daca purtatorii practica sport (in baseball-ul american 2/3 din jucatori au barba, in timp ce populara echipa New York Yankees permite doar mustata).

In prezent exista concursuri de ‘frumusete’ pentru cei mai barbosi (implanturile cu par pot ajunge pana la 8000 de dolari),  pentru oamenii de rand barba fiind un simbol al pasiunii pentru mediu si pentru comunitate.

Poti citi si aici despre semnificatia barbii in functie de religie.

Anul acesta Ziua Internationala a Barbii este pe 3 septembrie.