12 carti dupa care se ghideaza antreprenorii de succes

carti

Antreprenorii de succes au ajuns in varf prin munca continua, asumarea riscurilor, recunoasterea greselilor si autoperfectionare (life long learning). Un loc important in drumul lor spre succes il au acele carti pe care aleg sa le citeasca fie ca e vorba de carti academice, istorice, sau de business. Mai jos sunt cateva carti favorite ale marilor antreprenori ai lumii.

https://www.instagram.com/p/BJddLNshn16/?tagged=bossypants

#1 Sheryl Sanberg (Chief Operating Officer al Facebook) – Bossypants – Tina Fey

Lucrand anterior la Google, Sheryl Sanberg este una dintre cele mai celebre femei de afaceri din lume. Ea recomanda celor din jur autobiografia umoristica Bossypants, care pe langa elementele comice ofera cateva sfaturi demne de urmat femeilor care lucreaza in corporatii.

https://www.instagram.com/p/BCX59YHpszQ/?tagged=theinnovatorsdilemma

#2 Steve Jobs (cofondatorul Apple) – The Innovator’s Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail – Clayton Christensen

Publicata in 1997, cartea lui Christensen e la fel de actuala astazi cum era in urma cu aproape 10 ani. In carte autorul arata cum marile companii au folosit ultimele descoperii tehnologice pentru a avansa cu mai mult sau mai putin succes.

#3 Meg Whitman (CEO al HP) – Playing to Win: How Strategy Really Works – A.G. Lafley

Scrisa de CEO-ul Procter & Gamble, Playing to Win are o tema simpla, reluata in carte prin intermediul exemplelor (Olay, Bounty, Gillette): daca ai o strategie bine pusa la punct esti cu cativa pasi in fata concurentei.

https://www.instagram.com/p/BIBDmhogBmY/?tagged=theeffectiveexecutive

#4 Jeff Bezos (fondatorul Amazon) – The Effective Executive – Peter Drucker

Scrisa de parintele managementului, The Effective Executive face parte din acele carti pe care trebuie sa le citeasca un director din cadrul companiei lui Bezos. Cartea exploreaza teme ca time management si luarea deciziilor. Iar faptul ca inca mai este populara dupa mai bine de 40 de ani de la lansare spune multe despre continutul sau.

https://www.instagram.com/p/BAsweGfyZus/?tagged=theintelligentinvestor

#5 Warren Buffet (CEO al Berkshire Hathaway – o companie de investii cu venituri de peste 200 md $) – The Intelligent Investor – Benjamin Graham

O alta carte destul de veche (publicata in 1949) l-a marcat pe Warren Buffet – investitorul american a spus ca fost marcat de acest volum pe cand avea doar 19 ani. Cartea isi sfatuieste cititorii sa faca investitii gandindu-se la rezultatele pe termen lung.

https://www.instagram.com/p/BJhLaBaAJvZ/?tagged=zerotoone

#6 John Sculley (fost presedinte al Pepsi si fost CEO al Apple) – Zero to One – Peter Thiel

Scrisa de cofondatorul PayPal, cartea recomandata de Sculley vizeaza inovatiile care trebuie adoptate pentru a evita stagnarea precum si planurile pentru viitor.

#7 Elon Musk (CEO al SpaceX si Tesla Motors) – Benjamin Franklin – Walter Isaacson

Elon Musk recomanda o biografie a lui Benjamin Franklin (unul dintre fondatorii Statelor Unite, inventator, filozof, profesor). Volumul spune, in esenta povestea visului american – Franklin a ajuns de la un vanzator la magazin una dintre cele mai apreciate personalitati din istoria SUA.

https://www.instagram.com/p/8v8Ch0nuQs/?tagged=thecharismamyth

#8 Marissa Mayer (CEO al Yahoo) – The Charisma Myth – Olivia Fox Cabane

Desi pare o alegere usor superficiala pentru Mayer, The Charisma Myth promite sa te invete cum sa fii mai carismatic cu cei din jur atat la job cat si in viata personala.

https://www.instagram.com/p/BH98rPXBhET/?tagged=johnbrooks

#9 Bill Gates (fost CEO al Microsoft) – Business Adventures – John Brooks

Te-ai astepta ca Bill Gates sa aleaga o carte de calibrul celor mentionate anterior, insa ne suprinde de aceasta data alegand o colectie de povesti scurte (la indemnul lui Warren Buffet) aparute in The New Yorker. Potrivit lui Gates, cartea “reflecta atat punctele tari cat si punctele slabe ale liderilor cat si particularitatile fiecarei afaceri”. Mai multe recomandari de la cofondatorul Microsoft poti vedea aici.