Cea mai buna muzica pentru film a anilor 2000

film

Pe langa cea aleasa de la formatiile de pe piata, o mare parte din muzica de film este creata special pentru fiecare productie. Astfel s-au ales formatii si compozitori unul si unul pentru a crea melodii care sa te duca cu gandul la un film fara a avea neaparat voci. Mai jos sunt doar cateva melodii ale filmelor aparute dupa 2000 conform unui clasament realizat de cei de la The Playlist.

Trent Reznor si Atticus Ross – The Social Network (2010)

Liderii formatiilor Nine Inch Nails si How to Destroy Angels si-au unit fortele pentru o colaborare de zile mari – coloana sonora a filmului The Social Network – pentru muzica celor doi filmul a primit si un Oscar. Cu o linie ce te face sa te gandesti mai mult la un film SF decat la un campus linistit de la Harvard, Reznor si Ross reusesc sa tranporte intr-o alta lume.

Hans Zimmer si James Newton Howard – The Dark Knight (2008)

Cam orice coloana sonora pe care pune mana Hans Zimmer se transforma intr-un real succes. Dovada stau numeroasele filme la care a lucrat de-a lungul timpului: The Lion King (Oscar si Globul de Aur in 1994), Gladiator (Globul de Aur in 2001), The Dark Knight (Grammy in 2009), Inception, Interstellar, Man of Steel, sau 12 Years a Slave. Muzica din The Dark Knight combina sunetele inchise cu instrumentele clasice, bass-ul cu rock ‘n roll-ul, reflectand perfect anarhia de pe ecran.

Jon Brion – Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004)

Muzica din Eternal Sunshine Of The Spotless Mind pare a rula paralel cu imaginile ce se deruleaza pe ecran. In timp ce unele piese te fac sa te gandesti cu nostalgie la copilarie, altele sunt mai serioase si dau impresia unei crize de personalitate. Muzica de pe durata filmului pare sa aline tragismul povestii.

Clint Mansell si The Kronos Quartet – Requiem For A Dream (2000)

Muzica din Requiem For a Dream a fost remasterizata mai apoi de orchestre din jurul lumii si prezentata publicului – poate acesta este una dintre aprecierile supreme pe care le pot primi cei doi. Atat Mansell cat si The Kronoss Quartet sunt familairi cu blockbusterele; in timp ce primul a realizat coloana sonora la filme ca Pi, The Fountain sau Black Swan, The Kronos Quartet a colaborat la productii ca La grande bellezza, The Man who Cried si The Fountain. Muzica a fost scrisa de catre compozitorul David Lang – care a primit si un Pulizer. In plus, melodiile au fost asa de bine primite incat au fost reutilizate pentru trailerele altor filme ca The Da Vinci Code, I Am Legend sau Babylon A.D.

Carter Burwell – Carol (2015)

Desi nu arata prea multe artificii in muzica din Carol, Burwell (care a mai lucrat si la Where the Wild Things Are, Olive Kitteridge, Anomalisa, si True Grit) imbina cu succes corzile cu pianul si instrumentele din lemn creand un sunet modern (criticii l-au numit o combinatie unica intre Schubert, Duke Ellington si Philip Glass).

Toate cele 50 de muzici de film pot fi vazute aici.