Cel putin asa spune cel mai recent studiu al unei echipe de cercetatori de la Harvard si Universitatea din Vermont.
Multa lume isi posteaza cele mai bune selfie-uri pe platforma dedicata pozelor, le editeaza si le decupeaza pentru a parea mult mai fericiti.
De asta au profitat o echipa de cercetatori care au analizat mai bine de 43.000 de fotografii postate de 166 de utilizatori si au ajuns la concluzia ca filtrele folosite de fiecare dintre noi pot fi un indicator al starii noastre emotionale.
Rezultatele celor doi (Andrew G. Reecea si Christopher M. Danforthb) au aratat ca persoanele care sufera de depresie prefera sa foloseasca filtrul Inkwell si cel alb-negru in timp ce persoanele care nu sufereau de depresie isi aleg filtre mai colorate (de exemplu Valencia).
Studiul a propus ca toti cei implicati sa ia parte la un test standard pentru depresie clinica. Mai apoi un grup de necunoscuti a analizat pozele si le-a catalogat de la interesant si prietenos la fericit si trist.
Pe langa legatura dintre depresie si filtrele mai intunecate, oamenii de stiinta au descoperit ca cei care aveau depresie aveau mai multe poze in care apareau fetele lor – un fel de ‘Uite, zambesc! deci nu sunt trist’.
Sigur acest studiu nu trebuie luat ca litera de lege pentru ca pana la urma si propria noastra depresie ne impiedica sa distingem corect culorile – asa ca cei care trebuiau sa spuna care poze le inspirau fericire sau care tristete nu poate fi luat ca un absolut.
Dar avand in vedere plaja larga de conturi Instagram publice probabil ca se vor mai face astfel de studiuri, care vor avea o acuratete mai mare. Pe de alta parte, multi dintre noi ne editam pozele cu mult inainte de a le posta pe Instagram – poate ar trebui ca o echipa de cercetatori sa analizeze si activitatea celor care isi editeaza selfie-urile in VSCO sa vada daca obtin rezultate diferite.