Ce citeste Obama in vara asta?

obama

Ca si in alti ani Barack Obama si-a ales cateva carti pentru scurta vacanta de vara petrecuta pe insula Martha’s Vineyard din apropierea coastei estice a SUA. Zona este una destul de populara printre celebritatile americane, in primul rand pentru ca ofera spatii de recreere departe de ochii paparazzi-lor. Printre celebritatile care si-au petrecut vacantele aici se numara Bill Clinton si sotia sa, comediantul David Letterman, Bill Murray, Tony Shalhoub, Quincy Jones, Meg Ryan, Chelsea Handler, Mike Wallace si Diane Sawyer.

Revenind la pasiunea lui Obama pentru lectura, acesta a ales 5 carti pentru perioada petrecuta pe insula. Mai jos poti citi cateva cuvinte despre fiecare.

#1 Barbarian Days: A Surfing Life – William Finnegan

Castigator a Premiului Pulitzer pentru biografie in 2016, acest volum devenit ulterior bestseller spune povestea lui Finnegan, colaborator al revistei The New Yorker. Cartea este focusata pe calatoriile sale pe tot cuprinsul globului, in special in zonele cu valuri bune pentru surf – Hawaii (unde a si trait alaturi de familie), California, Pacificul de Sud si Tahiti, Australia, Etiopia, Africa de Sud, Sud-Estul Asiei, Madeira, cartea incheidu-se cu aventurile sale acvatice din New York. Volumul de peste 400 de pagini e scris asa de bine incat simti ca si tu calatoresti alaturi de autor. Un scurt fragment din carte poate fi citit aici.

https://www.instagram.com/p/BI-2mzKhVFG/?tagged=theundergroundrailroad

#2 The Underground Railroad – Colson Whitehead

Obama a luat de buna sugestia lui Oprah si a trecut pe lista sa de lectura The Underground Railroad. Avand putin peste 300 de pagini, romanul trateaza situatia sclavilor din perioada de dinaintea Razboiului Civil. Cartea imagineaza o cale ferata construita sub pamant – o cale de evadare pentru negrii din zona.

#3 H is for Hawk – Helen Macdonald

Scrisa ca o autobiografie de mediu, H is for Hawk trateaza momentele in care pierdem o persoana draga si cum ne refacem vietile. Macdonald incearca sa uite de pierderea suferita adoptandu-l pe Mabel si incercand sa-l dreseze/umanizeze.

https://www.instagram.com/p/BJKdRj3DVmh/?tagged=thegirlonthetrain

#4 The Girl on the Train – Paula Hawkins

Cartea de debut a Paulei Hawkins, un thriller psihologic in genul Gone Girl nu pare genul de carte pe care ar citi-o un sef de stat. Aparuta in ianuarie 2015, cartea a devenit un fenomen aproape instant. Inca nu am inteles de ce, mai ales pentru ca seamana cu multe altele publicate anterior – cam toate cartile scrise de Gillian Flynn. Cartea o are in prim-plan pe Rachel, o femeie care merge cu trenul din suburbii pana in Londra in fiecare zi. La un moment dat vede ceva ce o nelinisteste pe fereastra si se gandeste sa alerteze politia. De aici lucrurile se complica, personajul este prins in investigatie si incepe sa-si puna o multime de intrebari. Mai ai timp pana la inceputul lui octombrie sa citesti cartea pentru ca atunci va avea premiera si filmul (din distributie fac parte Emily Blunt si Haley Bennett).

https://www.instagram.com/p/BIq3gSqDx7G/?tagged=seveneves

#5 Seveneves – Neal Stephenson

Seveneves este un SF apocaliptic cu peste 850 de pagini (!). In carte, liderii lumii isi unesc fortele pentru a impiedica sfarsitul lumii. Ei esueaza dar in ultimele momente reusesc sa trimita cativa oameni pe o naveta speciala in spatiu. Deruland circa 5000 de ani, avem 7 rase de oameni extem de inteligenti care vor sa analizeze o lume de mult disparuta: Pamantul.