5 cele mai bune filme iraniene

filme iraniene
Screenshot

Filmele americane ocupa 90% din totalitatea filmelor promovate in mass-media. Insa cum si alte tari produc filme destul de bune (unii zic chiar mai bune deoarece contin mult mai putine clisee si sunt impredictibile) m-am gandit sa facem o trecere in revista a catorva dintre cele mai bune filme iraniene.

#1 Children of Heaven (1997)

Filmul, nominalizat la Premiile Oscar in 1998 pentru Cel Mai Bun Film Strain spune povestea unei familii sarace din Teheran, a copiilor care sunt nevoiti sa imparta o pereche de tenisi si a succesului, obtinut atunci cand muncesti din greu. Incercarea baiatului de a castiga o noua pereche de incaltari la un concurs scolar este cea mai emotionanta parte din film.

#2 Bashu, the Little Stranger (1986)

Votat intr-un top local (in 1999) ca Cel mai bun film iranian al tuturor timpurilor, Bashu, the Little Stranger spune povestea unui copil ai carui parinti mor in timpul razboiului cu Irak. Acesta ajunge in nordul tarii si este primit de o femeie milostiva care mai avea, la randul ei, doi copii. Familia se ataseaza de pusti destul de repede si il accepta ca facand parte dintre ei. Cred ca suferintele prin care trec copii la o varsta atat de frageda si finalul incarcat de emotie au facut ca acest film sa fie in preferintele criticilor.

#3 About Elly (2009)

Premiat cu Ursul de Argint la Berlin, About Elly este centrat pe Elly o educatoare din Teheran care merge alaturi de familia unei eleve si de prietenii sai intr-o scurta vacanta la Marea Caspica. Aici Elly il cunoaste pe Ahmad, un barbat cu care incerca gazda sa o cupleze.

#4 A Separation (2011)

A Separation este primul film iranian care castiga un premiu Oscar pentru Cel mai Bun Film Strain (a mai luat un Glob de Aur tot pentru Cel mai Bun Film Strain si trei ursi la Berlin,unul de aur pentru Cel mai Bun film si doi de argint pentru actorii din rolurile principale). Film este focusat pe doua familii din Teheran, pe dorinta unui cuplu de a divorta si pe Alzheimer-ul de care sufera unul dintre personaje. Finalul deschis confera si mai mult mister productiei.

#5 There Are Things You Don’t Know (2010)

Cu un nume care te face curios inainte de a vedea personajele, There Are Things You Don’t Know isi concentreaza atentia asupra unui taximetrist retras si is spune povestea vietii sale de dinaintea unui cutremur. Atunci cand o femeie se urca in taxiul lui si incepe sa vorbeasca cu acesta, barbatul incepe sa isi doreasca sa-si schimbe viata. Filmul a fost celebrat la Karlovy Vary cu Premiul Juriului.

Tu ce alte filme iraniene ai vazut?