Koko – asistentul virtual care iti intelege problemele

koko

Odata cu nebunia Virtual Reality (VR) au inceput sa apara si companii care sa dezvolte tehnologii nu doar pentru intrebarilor stupide ale tinerilor pentru Siri ci care chiar sa rezolve (sau macar sa incerce sa rezolve) o problema a societatii. Intr-o conferinta TED, Chris Milk, fondatorul comapniei de realitate virtuala Within, a spus ca pe viitor masinariile de VR vor deveni empatice si astfel vor contribui la imbunatatirea vietii. Zilele trecute o alta companie producatoarea de VR, Koko, a primit o finantare de 2.5 milioane de dolari pentru a aduce inteligenta emotionala in chatbot-uri si pe aplicatii de tip Siri sau Alexa.

Faptul ca o persoana va fi capabila sa interactioneze cu un bot care are nu doar o voce placuta ci este si empatic va fi ca si cum ai avea un prieten la telefon care sa-ti spuna ca totul va fi bine.

Atunci cand o persoana este stresata fie din cauza jobului sau a problemelor personale aceasta poate vorbi cu bot-ul Koko (acesta e implementat pe aplicatii ca Facebook Messenger, Kik, si Telegram – cele mai populare aplicatii de instant messaging de pe piata) care mai apoi ii face legatura cu o comunitate anonima formata din oameni din peste 150 de tari.

Desi probabil ca viitorul suna bine, momentan doar 1 din 10 request-uri de ajutor sunt mediate de o fiinta umana iar datorita inteligentei artificiale cam 99% din probleme sunt solutionate (cat de bine sunt solutionate de o ‘persoana’ ultra-rationala nu comenteaza nimeni – recent am vazut o situatie in care o persoana ii cerea ajutor asistentului virtual pe tema sinuciderii – masina in loc sa ii ofera numere de telefon spre un centru de ajutor, i-a sugerat ce optiuni are pentru a disparea).

Co-fondatorul companiei, Fraser Kelton, a vorbit putin despre Koko intr-un interviu recent: inteligenta artificiala a lui Koko este antrenata pentru a repera oameni cu comportamente diferite si pe cei care incearca si esueaza sa-i ajute. Asa ca daca spui ca esti stresat la scoala din cauza unui examen, spui ce senzatie iti provoaca, noi avem o baza de date care poate identifica problema si iti poate oferi o solutie prin intermediul Koko bot-ului.

Din nefericire, omul de afaceri nu a oferit un raspuns mai clar in ceea ce priveste raspunsurile pe care le-ar putea primi un pusti stresat. Pe de alta parte, mai toate problemele pot avea o multime de ‘variante’, asa cum pe exemplul anterior poti fi stresat pentru ca nu ai invatat, pentru ca ai un profesor inspaimantator, sau o situatie violenta/traumatizanta acasa.

Astept cu interes sa vad daca aceasta finantare substantiala va transforma bot-ul intr-o masinarie empatica asa cum a spus Milk.

1 COMMENT

Comments are closed.