Jocurile Olimpice 1896 – povesti ciudate de la prima editie

jocurile olimpice

In timp ce in ultimii 10-20 de ani Jocurile Olimpice au devenit cel mai important eveniment al anului si un spectacol de neuitat (cel putin la deschidere si inchidere) nu intotdeauna a fost asa. La prima competitie a Jocurilor Olimpice moderne care au avut loc in 1896 au participat doar 14 tari, nimeni nu era profesionist, in timp ce echipa SUA si-a impartit timpul intre practicarea sporturilor si reportaje – niciun reporter american nu s-a sinchisit sa mearga pana in Grecia pentru un eveniment anonim. Mai jos poti vedea cateva dintre cele mai ciudate si pe alocuri amuzante povesti de la Atena 1896.

(1) Toata lumea era medaliata

In timp ce acum o medalie olimpica reprezinta incununarea a ani intregi de munca si renuntare la timpul personal, in urma cu mai bine de 100 de ani, lucrurile stateau altfel. In Atena secolului al 19-lea fiecare barbat era medaliat la finalul concursurilor (participarea femeilor era interzisa – acestea au inceput sa participe de la editia din 1900, ultimul sport introdus la femei fiind sariturile cu schiurile in 2014) cu o medalie din bronz creata de un sculptor belgian. Cu toate acestea exista un mic clasament din moment ce primul loc primea o medalie de argint si lauri de maslin, in timp ce locul secund primea o medalie de cupru si lauri de maslin. Cele 3 medalii cunoscute in prezent au fost introduse abia la Jocurile Olimpice din 1904 – moment in care au fost eliminate medaliile de participare 🙂

jocurile olimpice

(2) Un grec poate fi considerat stramosul povestilor Disney

Nascut sarac, Spyridon Louis isi ajuta tata sa care apa caselor din Atena. Acesta a alergat la maratonul din cadrul Jocurile Olimpice dar nu pentru medalie sau lauri ci doar pentru placerea alergatului – a incheiat cursa in 2 h si 50 min, astfel trecand de toti adversarii. La un moment dat avea un avans asa de mare incat s-a oprit la taverna unchiului sau pentru a bea un pahar de vin si pentru a-si anunta victoria. Sportivul a fost asa de apreciat de publicul elen incat chipul i-a fost stantat pe o moneda de 2 € in urma cu cativa ani.

(3) Australia a intrat in competitiei din intamplare si a lovit un spectator

Daca in prezent cei care vor sa participe la Jocurile Olimpice trebuie sa treaca prin mai multe etape preliminarii, in 1896 putea participa oricine, chiar si neanuntat. Acest lucru s-a intamplat cu echipa Australiei – echipa fiind mult spus mai ales daca ne gandim ca a avut un singur sportiv – Edwin Flack – venit in Atena pentru a fi spectator. Odata ajuns in orasul elen s-a hotarat sa participe si el la vreo cateva sporturi (in perioada aceea oricine putea participa la mai multe sporturi) – 2 curse de mica distanta, un maraton si un meci de tennis la dublu. Momentul sau a fost la maraton cand, nefiind obisnuit sa alerge asa de mult, a cedat si fizic si psihic, lovind un spectator care venise sa vada daca era bine. Flack a castigat medalii la proba de 100 si 1500 de metri – premii care i-au fost oferite coloniei engleze mult mai tarziu.

jocurile olimpice

 

(4) Echipa americana l-a murdarit pe regele Greciei cu portocale

In timp ca acum fetele regale stau la tribune oficiale si admira jocurile, in urma cu mai bine de un secol, familia regala greaca era extrem de deschisa la nou, astfel lasandu-se invatata de americani cum sa joace baseball. Singura problema? Pe post de minge aveau o portocala…in momentul in care regele a lovit portocala cu un bat mai gros s-a murdarit tot de lichidul oranj. Din fericire pentru toata lumea, regele era un tip de treaba, astfel ca toti au inceput sa rada.

(5) Jocurile Olimpice din 1896 le-a furnizat organizatorilor idei pentru sporturi neobisnuite

Daca in 1896 intre sporturile acceptate se incadra alergatul, ciclismul, gimnastica, innotul sau tennisul, in 1900 organizatorii au devenit ceva mai indrazneti, printre sporturile oficiale incadrandu-se lupta cu focul, intrecerea cu zmee, sculptura, pictura, arhitectura, planificare teritoriala si chiar poezia. Mai jos sunt doar cateva versuri dintr-o poezie castigatoare:

O Sport, You are Peace!
You forge happy bonds between the peoples
by drawing them together in reverence for strength
which is controlled, organized, and self-disciplined.

De mentionat e ca aceasta a fost scrisa chiar de organizatorul evenimentelor sportive, ‘opera’ castigand fara doar si poate datorita calitatii literare 🙂