Alaturi de bronzat/lenevit si innot, sa citesti una sau mai multe carti pe plaja poate fi o activitate pe cat de relaxanta pe atat de interesanta. Mai jos am adunat cateva carti cu mai putin de 100 de pagini care merg citite usor intr-o zi-doua de vacanta.
#1 Micul Print – Antoine de Saint-Exupéry
Fie in romana sau in engleza/franceza Micul Print al lui Exupery a cucerit milioane de inimi (circa 140 de milioane conform datelor statistice), acest volum scurt fiind tradus in peste 250 de limbi. Desi limbajul relativ simplu te-ar putea face sa crezi ca e o poveste pentru copii, pentru adultii de langa ei Micul Print e mai mult decat o poveste, e o oda adusa prieteniei adevarate, dragostei si capacitatii umane de a trece de greutati si de a reusi sa zambeasca la sfarsitul zilei in ciuda problemelor. Volumul este pe locul trei in topul vanzarilor cartilor de fictiune, cartea fiind considerata cea mai buna din literatura franceza a secolului XX.
#2 Candide – Voltaire (in romana ‘Candid sau Optimistul’)
Publicat acum mai bine de 250 de ani, scurtul volum Candide este actual si astazi, poate chiar mai actual decat in urma cu un sfert de mileniu. Pe scurt, Candid e un tanar care educat fiind de profesorul sau sa fie mereu optimist si ca ‘tot raul e spre bine’ se indragosteste de fiica acestuia. Batranul il obliga sa isi paraseasca orasul de bastina, iar Candid incepe sa exploreze lumea – Europa, America de Sud si Asia – si incepe sa intampine o multime de probleme si nedreptati care ii pun la incercare optimismul inradacinat in tinerete. Volumul a fost inclus in Topul Marilor Carti care au schimbat Vestul si a influentat multi scriitori inclusiv pe Kurt Vonnegut.
https://www.instagram.com/p/BIwp851jDUJ/?tagged=franzkafka
#3 Metamorfoza – Franz Kafka
Una dintre cele mai populare opere ale lui Kafka, Metamorfoza spune povestea unui barbat (Gregor Sansa) care se trezeste intr-o dimineata si realizeaza ca s-a transformat intr-un gandac. Sansa devine o rusine pentru familie si este marginalizat, micul volum fiind si o meditatie asupra celui care sufera de o boala terminala, un mix de vina si neputinta.
#4 Arta Razboiului – Sun Tzu
Cartea lui Sun Tzu este bazata in principiu pe strategia de lupta a armatei chineze, multe vorbe de duh fiind la fel de actuale astazi cum erau in urma cu 2000 de ani. Ideea de baza a cartii e ca orice am face vom avea probleme si conflicte in majoritatea zilelor noastre pe pamant si ca trebuie sa fie alegerea noastra sa reactionam inteligent si onorabil. In prezent, invataturile din Arta Razboiului sunt folosite atat in razboi, cat si in lumea afacerilor, sau in strategiile legale.
#5 Chemarea Strabunilor – Jack London
Una dintre cartile mele preferate, Chemarea Strabunilor spune povestea lui Buck, un caine care trebuie sa indure conditiile dure din Alaska vremurilor Goanei dupa Aur (circa 1898). Atunci cand catelul e confruntat cu o haita de lupi, acesta se confrunta cu o batalie interioara intre viata alaturi de oameni care il hranesc si au grija de el si riscul de a renunta la tot si de a-si urma instinctele, adancindu-se in salbaticie.
Tu ce alte carti scurte ai mai citit?