Instagram seamana tot mai mult cu Snapchat

instagram
dreamoo/Flickr

Dorind sa-si intensifice activitatea si sa-si maresca numarul de utilizatori (userii de Snapachat au o varsta mult mai redusa decat cei ai Instagramului), platforma Instagram a introdus ieri dupa-amiaza optiunea ‘stories’, un nou ‘newsfeed’ incarcat de poze si filmulete care sunt disponibile doar 24 de ore.

Acest nou update este foarte asemanator optiunii cu acelasi nume (!) a celor de la Snapchat (aplicatie de mesagerie instant bazata pe poze si pe efecte vizuale inedite). In cazul acestora din urma sectiunea Stories, introdusa in urma cu 3 ani a dus la cresterea aproape exponentiala a aplicatiei – mai ales in randul tinerilor. Avand in vedere ca Instagram are mai bine de 300 de milioane de utilizatori activi, Stories ar putea schimba fata aplicatiei in curand.

Cum poti recunoaste zona Stories din Instagram?

Dupa un update facut prin Wi-Fi, fie pe Android sau iOS, vei vedea un rand cu pozele prietenilor tai/vedetelor/ bradurilor pe care le urmaresti pe Instagram. Dand clic pe aceste avatare vei putea vedea pozele si filmuletele (de maxim 10 secunde) postate de acestia in sectiunea Stories in ultimele 24 de ore. Profilele apar in functie de preferintele tale anterioare.

Singura diferenta fata de pozele/filmuletele clasice pe IG o reprezinta faptul ca nu poti data ‘like’ (heart). Cu toate acestea, aplicatia ofera posibilitatea de a comenta printr-un mesaj direct autorului. De asemenea, daca esti super incantat de pozele pe care le-ai postat in newsfeedul tau Stories, ii poti da share si in zona clasica a profilului tau, pentru a fi disponibil mai mult de o zi. Astfel pot unii testa daca poza prinde la public.

instagram

Pentru a crea propriile ‘povesti’ tot ceea ce trebuie sa faci e sa iti muti degetul in dreptul semnului + din coltul stanga-sus. Dupa ce ai facut o poza pentru stories, IG iti ofera cateva efecte no-name, posibilitatea de a adauga text pe imagine, o optiune de a sublinia textul, si optiunea de a adauga text/desene in culori neon.

Dupa acel update in care iti apar in feed imaginile in functie de pozele pe care le-ai apreciat anterior si nu dupa ultimele care au fost publicate, aceasta vine ca un paradox fata de ideea originala a aplicatiei – un loc in care pozele spectaculoase sa dainuie. Ideea de a fi prezent cu o poza pe IG doar 24 de ore cred ca pare o optiune excelenta mai mult pentru vedete – cele care fac reclama la diverse produse – ceaiuri, creme, etc si care anterior isi stergeau aceste poze dupa o zi-doua.

Nu prea vad ce beneficii ar aduce unui utilizator de rand. De aceea, nu m-ar mira ca aceasta miscare sa fie una strategica – atragerea publicului sub 19 ani care este prezent pe Snapchat si mai putin pe Instagram.