Costumele de baie: O istorie de 100 de ani

costumele de baie

Dupa ce anul trecut am avut un video cu evolutia modei in ultimul secol, anul acesta a venit randul pentru costumelor de baie.

Ca si anul trecut, mode.com a creat un video in care ne arata evolutia costumelor de baie pentru femei de-a lungul timpului. Cei din spatele proiectului au recreat modele vechi si noi cu vopsea prietenoasa cu pielea.

Fiecare costum de baie a fost pictat cu atentie (in peste 90 de minute) de catre pictorita Allison Pynn.

Primele costume de baie de dama au aparut la inceputul anilor 1900. Deloc suprinzator pentru acele vremuri, atunci cand innotatoarea Annette Kellerman a aparut pe o plaja americana cu mainile neacoperite si aratandu-si gatul, aceasta a fost arestata pentru expunere indecenta. Ulterior, in jurul lui 1916, femeile au scurtat costumul lui Kellerman si mai mult, pantalonii ajungand undeva sub genunchi, o miscare care era la fel de riscanta. In 1926, deja avem costume de baie in care partea de sus e redusa la niste bretele mai late iar picioarele sunt acoperite cu un fel de pantaloni scurti mai lungi. 1936 a venit cu o revolutie in costumele de baie cand acestea au evoluat in doua piese: arantand mai multa piele in partea superioara in timp ce ‘slipul’ era un fel de pantalon scurt cu talie inalta, undeva peste buric.

In 1946, costumul de baie de dama devine si mai micut, tot din doua piese. Partea superioara incepe sa semene cu un sutien din prezent iar slipul devine mai scurt si acopera abdomenul doar putin peste buric.

costumele de baie

Anii 50 au venit cu o noua revolutie in materie de costume de baie mai ales dupa aparitia lui Bridget Bardot pe o plaja de la Cannes (1953) cand aceasta a purtat un costum de baie format din bikini. Tot cam in aceeasi perioada devenea celebra si Marilyn Monroe, care a devenit un icon al anilor 50 pentru cei de la Mode – costumul de baie dintr-o piesa au revenit in atentia publicului. De asemenea, in aceeasi decada revista Sports Illustrated a inceput sa aiba o editie in fiecare an in care sa prezinte trendurile in materie de costume de baie.

Anul 1966 nu a venit cu foarte multe schimbari, costumele de baie erau tot deux-piece, devenisera mai micute si capatasera buline – in fond, era era polka-dots. In 1977, suprinzator pentru unii dar poate si datorita revolutiei feministe americane costumele de baie par a fi intrat la apa si seamana suprinzator de mult cu ce vedem acum pe plaje. 1986 urmeaza cam acelasi trend, costumele de baie devin mai colorate, in timp ce slipul devine mai decupat. Inspirat probabil si de nebunia Baywatch, in anii ’90 costumele de baie intr-o singura piesa revin la moda, dar capata un look mult mai sexy. In 2006 revin in trend costumele minuscule in culori vii in timp ce anul de gratie 2016 e destinat, potrivit celor de la Mode, pentru costume de baie sofisticate inspirate de moda BDSM.

Mie ideea asta cu trecerea in revista a celor mai revolutionare trenduri pentru costumele de baie mi s-a parut foarte interesanta asa ca iti las si unul pentru cum a evoluat costumul de baie la barbati.