Matt Damon, criticat dur de public dupa primele imagini din The Great Wall

matt damon
Great Wall/Facebook

Matt Damon este din nou in gura presei dupa promourile pentru Great Wall, viitorul sau film.

Problema criticilor fie ca sunt profesionisti sau doar amatori pe Twitter e ca rolul principal intr-un film despre Marele Zid Chinezesc ar trebui sa fie jucat de un actor chinez sau macar chinezo-american. In The Great Wall, o armata de chinezi construiesc Marele Zid pentru a tine afara niste monstri/extraterestri (nu se precizeaza de ce ar trebui sa apere tara).

Parerile pe internet au vuit de la: ‘De ce apare Matt Damon intr-un film numit The Great Wall’, ‘Stai putin. Matt Damon apare intr-un film despre Marele Zid Chinezesc, care e in China, unde nu sunt albi’, la ‘Matt Damon este cel mai chinez actor’, ‘In sfarsit un film fantasy despre Marele Zid Chinezesc in care apare cel mai de succes actor chinez al tuturor timpurilor: Matt Damon’, si ‘In tara aia sunt mai bine de 1 miliard de oameni si nu au gasit nici macar un chinez care sa apara in rolul principal?’.
Iar dupa lansarea posterului oficial, la intrebarea retorica: ‘Pe cine voiam sa tina afara?’ a raspuns tot Twitter-ul:
‘Pe cine voiau sa tina afara? R: Pe Matt.’, ‘Pe cine voiau sa tina afara? R: Pe protagonisti si antagonisti care au fost inlocuiti de un alb si de extraterestri’. Poate ca nu ar fi probleme foarte mari, daca in promo nu ar aparea fata lui Damon 90% din cele 2 minute.

Matt a mai facut erori de acest fel cand participand la Project Greenlight i-a spus celei care l-a intervievat ca diversitatea din fata camerei e mult mai importanta decat cea din spatele camerei. In acel moment jurnalista de culoare a fost putin blocata.

Daca ar fi sa fiu carcotasa si sa pun paie pe foc, as mai putea adauga ca desi filmul are un director chinez destul de celebru ( Zhang Yimou), de productie s-a ocupat tot o echipa americana.

Si alte vedete au fost implicate in mici scandaluri rasiale pe platoul de filmare. Zoe Saldana, actrita cu origini portoricane, a interpretat rolul lui Nina Simone intr-un film biografic (‘Daca nu as fi aparut eu in rolul principal, nu s-ar mai fi facut filmul’ a declarat actrita intr-un interviu mai vechi). De asemenea Scarlett Johanssen, Tilda Swinton si Emma Stone au fost distribuite in rolurile care ar fi trebuit sa fie jucate de actrite asiatice – numerosi actori chinezi care mai apar in filme americane au vorbit impotriva ‘albirii’ filmelor asiatice de la Hollywood.