Echipa de artisti din spatele Teamlab – un studio japonez de arta tehnologica – a creat recent un nou proiect plin de culoare si interactivitate intitulat DMM.Planets Art by teamLab. Potrivit celor de la Teamlab, proiectele lor evidentiaza un echilibru intre arta, tehnologie, creativitate si stiinta.
Fondat in 2001 in Tokyo, acest studio artistic s-a lansat cu proiecte care celebrau arta japoneza antica si o combinau cu formele actuale de anime. Avand idei neobisnuite cei de la Teamlab au devenit treptat celebri fiind prezenti in expozitii permanente in Muzeul de Arta Contemporana din Istambul, Muzeul de Arta Asiatica din San Francisco, Galeria de Arta din Adelaide, in 2015 fiind desemnati castigatori ai unor proiectii pe Grand Palais din Paris. Cu toate acestea succesul la nivel global l-au obtinut abia dupa ce si-au reprezentat vizual tara in cadrul Milano Expo 2015.
Proiectul DMM Planets Art reprezinta atat o trecere in revista a tuturor proiectelor de pana acum plus cateva expozitii inca nevazute de public. Acoperind mai bine de 3000 de metri patrati, expozitia ofera scheme kaleidoscopice de culori si experiente senzoriale inedite (arome de flori, paduri chiar si mirosul universului creat in colaborare cu un astronaut japonez). De exemplu, incaparea intitulata Wander Through the Crystal Universe infatiseaza miii de leduri si numeroase oglinzi care reflecta lumina in toate directiile. Directia acestor lumini se schimba atunci cand persoana care intra in incapere isi atinge smartphone-ul.
Mediul digital, eliberat de constrangerile fizice, permite posibilitati aproape infinite de expresie si transformare. Instrumentele tehnologice au puterea de a schimba si de a ilustra idei complexe. Fata de un privitor care sta in fata unui tablou obisnuit, o persoana expusa artei interactive observa mai usor prezenta celorlalti. Arta interactiva schimba relatiile dintre oameni si dintre acestia si arta, a declarat Toshiyuki Inoko, fondatorul companiei, pentru publicatia Vice.
Mai jos poti arunca un ochi pe o filmare cu instalatia Wander through the Crystal Universe, una dintre incaperile expozitiei.
Desi sunt o ‘fana’ a proiectelor outside-the-box, si acesta e unul cu adevarat interesant implicandu-ti nu doar vazul ci si celelalte simturi, cred ca si misterul are importanta lui – poate ca nu vrei sa descoperi totul – poate ca vrei sa mergi acasa si sa visezi la ce nu e deja dezvaluit.
DMM.Planets Art este deschis in Odaiba, Tokyo de pe 16 iulie pana pe 31 august.