Loving: Trailer – sanse mari la Oscaruri

loving
Screenshot

Dupa premiera in cerc restrans de la Cannes, filmul Loving a primit ovatii de la mai multe publicatii cu un public consistent inclusiv The Hollywood Reporter, People Magazine, si New York Times. De asemenea, site-urile cu greutate in critica de film – Rotten Tomatoes si Metacritic l-au aprobat in unanimitate, primul cu 93% iar al doilea cu 71 de voturi din 100.

Desi nu are actori foarte cunoscuti (poate si acesta este unul dintre motivele pentru care transmite atata emotie) tema controversata pare a fi unul dintre secrete unui film in care apar mai multe persoane de culoare (anterior 12 Years a Slave a luat cateva statuete). Dintre actori se disting Ruth Negga (care dupa rolul din serialul Misfit a obtinut rolurile din Marvel Agents of SHIELD si mai apoi rolul din acest an din Warcraft, care au propulsat-o in fata studiourilor din Hollywood), Joel Edgerton (din The Secret Life of Us si The Great Gasby), Michael Shannon (cunoscut din Revolutionary Road, Man of Steel si seria Boardwalk Empire), Nick Kroll si Marton Csokas (cu roluri mai ales in filme de actiune ca The Amazing Spider-Man 2, Sin City si seria Lord of the Ring).

Despre ce e vorba in Loving?

Filmul spune povestea a lui Richard (interpretat de Edgerton) si Mildred (jucata de Negga) un cuplu interrasial care a decis sa-si uneasca destinele in ciuda protestelor federale (la finele anilor ’50). Ii vedem pe cei doi plini de speranta la inceputul casniciei lor, ca mai apoi visurile sa le fie calcate in picioare de legislatia americana. Mildred si Richard se lupta 9 ani pentru a avea dreptul de a fi impreuna in acceasi casa. Bazat pe un caz real Loving vs Statul Virginia, cei doi ajung pana la Curtea Suprema pentru a-si afirma dorinta de a avea parte de drepturi egale cu celelalte cupluri – potrivit istoricilor cazul pe care este bazat acest film a adus multe schimbari la sfarsitul anilor ’60 in legislatia americana privind casatoriile.

Si daca nu era suficienta aceasta tema cu adevarat controversata pentru poporul american, din echipa de productie fac parte Jeff Nichols (Midnight Special si Shotgun Stories), Sarah Green (The Tree of Life, Frida) si Peter Saraf (Kings of Summer, Little Miss Sunshine si documentarul In the Shadow of the Stars – care i-a adus un Oscar).

Avand in vedere ca editia trecuta a Oscarurilor a fost ‘prea alba’, potrivit presei americane, nu m-ar mira ca acest film sa ia vreo cateva statuete acasa, Loving fata de alte filme in care persoanele de culoare sunt persecutate chair meritand sa fie premiat.