Pokemon Go – noua aplicatie pentru smartphoneuri

Pokemon Go
Screenshot

Pokemon a fost inca de la lansarea din 1997 unul dintre cele mai mai de succes serii animate, la care s-au adaugat vreo cateva filme, jucarii de plus, jocuri video etc formand o parte serioasa a companiei Nintendo.

Adaptandu-se la timpurile moderne, compania in colaborare cu o fosta echipa de dezvoltatori de joc de la Google a realizat Pokemon Go, o aplicatie cu un succes incredibil, intr-un timp foarte scurt ajungand cea mai descarcata atat in Google Play cat si in AppStore. CEO-ul companiei dezvoltatoare a vorbit despre aplicatie cu cei de la Recode: Pentru prima oara, prin intermediul acestui joc, Pokemonii vor umbla liberi in lumea reala.

Despre ce e vorba sau de ce e Pokemon Go revolutionar?

Desi aplicatia nu are o piata tinta specifica, este usor de presupus ca e adresat in primul rand nostalgicilor, celor care aveau in 97-2000 o varsta cuprinsa intre 7 si 15 ani. Desi aceasta ar putea fi interesanta si pentru alti useri mai tineri, nu cred ca ar putea intelege ‘bucuria’ celor care cumparau cornuri de ciocolata prin 2000 doar pentru abțibildul cu pokemon – trebuia colectia intregita.

In linii simple, dupa instalarea gratuita a aplicatiei, iti creezi un avatar, activezi GPS-ul si te aventurezi in oras pentru a prinde, creste, face schimb sau pentru a fi implicat in ‘batalii’ cu alti posesori de pokemoni digitali. Folosindu-se de Google Maps si de realitatea augmentata, Pokemon Go te notifica atunci cand ai dat peste un pokemon in joc astfel ca esti facut sa crezi ca acesta e in fata ta, in parc sau in mijlocul strazii, de exemplu.

Convinsi de popularitatea jocului, cei de la Google au investit deja 30 de milioane de dolari, in timp ce actiunile Nintendo au avut o crestere de 10%, dupa ce Pokemon Go a luat cu avand forumurile si platformele de social media.

TechCrunch ofera si cateva sugestii pentru a deveni un maestru Pokemon Go.

Beneficii

Jocul are mai multe parti bune. Una e ca utilizatorul trebuie sa faca miscare pentru a gasi urmatorii pokemoni si pentru a-si continua aventura, folosirea masinii nefiind vazuta cu ochi buni de catre cei de la aplicatie – vestea buna e ca poti merge si pe bicicleta. Un alt lucru bun este interactiunea cu ceilalti amatori de Pokemon in momentul in care acestia fac schimb de pokemoni sau cand se razboiesc.

Dezavantaje

Din pacate, exista si cateva dezavantaje. Unul este acela ca au aparut o multime de producatori de baterie externa care iti promit ca iti tin aplicatia ‘treaza’ multe ore (la un pret pe masura).

Un al lucru care ar putea fi periculos este situatia impotetica momentan, in care utilizatorul e cu ochii in ecran si nu vede ca pokemonul dorit e in mijlocul intersectiei.

In plus, la acestea se adauga acele termene si conditii cu care trebuie sa fii de acord cand iti instalezi aplicatia: doar pe telefoanele Android, cei de la Pokemon Go au acces la tot ceea ce faci cu contul tau Google, fie ca e vorba de sign-in-uri pe diverse site-uri, numerele tale de telefon, poze sau mesaje.

Potrivit unui expert in securitate informatica, problema nu e ca cei din spatele Pokemon Go au acces la datele noastre (desi si acest aspect ar trebui sa ne preocupe) ci daca la un moment dat sistemele lor ar fi lovite de atacul unor hackeri, informatiile personale ar ajunge pe maini gresite. Acesta face si o gluma cu trimitere la popularul anime: Pikachu, I choose you over my personal privacy. 

In plus, aplicatia ar putea deveni destul de costisitoare odata ce devii expert. Dezvoltatorii au creat tot felul de trick-uri si posibilitatea de a obtine avantaje – toate la un pret, potrivit pietei de aplicatii Android un singur bonus/trick/etc avand un pret cuprins intre 4.8 la 500 RON.

In final, cu o preocupare pentru accesul datelor personale sau fara, Pokemon Go, lansat pe 5 iulie in Google Play are deja intre 5 si 10 milioane de utilizatori. Ramane de vazut cat de bine va fi primit in Romania.