Oliver Curtis fotografiaza monumente celebre in ipostaze inedite

Oliver Curtis

Plictisit de banal si de numerosii fotografi amatori si profesionisti pe care ii intalnea in calatoriile sale, Oliver Curtis s-a gandit sa faca niste poze altfel cu monumentele celebre pe care le vedea in newsfeed-ul prietenilor sai.

 

Asa a inceput odiseea intitulata Volte-face, un proiect masiv cu o durata de peste 5 ani prin care fotograful strabate lumea pentru a poza cadre deosebite cu cele mai populare destinatii turistice. Acesta si-a inceput proiectul in 2012 si planuieste sa il incheie la finele lui 2017.

Singurul catch este ca Oliver nu fotografiaza monumentele frontal ci se asaza cu spatele la ele si pozeaza ce e in spatele lor. Printre locurile vizitate de acesta se numara Zidul Plangerii din Ierusalim, pictura lui Leonardo Da Vinci din Muzeul Luvru, Mona Lisa, Stonehenge din nordul Angliei, Casa Alba din Washington, Coloseumul din Roma, El Angel (statuia unui inger din Mexico City), Marel Zid Chinezesc, Sculptura cu ‚Hollywood’ din Los Angeles, Palatul Buckingham din Londra, Taj Mahal, Mausoleul lui Mao Zedong din Beijing, Basilica Sf. Petru din Vatican, Parthenonul din Grecia, Piata Sf. Marcu din Venetia, Marea Piramida din Giza (Egipt), Turnul Eiffel, Sagrada Familia din Barcelona, Statuia lui Isus din Rio de Janeiro si multe altele, inclusiv Piata Revolutiei din Bucuresti.

View this post on Instagram

© Oliver Curtis #Fineartphg #Olivercurtis #Nikon

A post shared by اثار امیر شمس (@amirshamsofficial) on

Oliver Curtis a vorbit putin despre acest proiect: acest proiect fotografic te invita sa te intorci si sa vezi un nou aspect al catorva dintre cele mai fotografiate monumente din lume – sa iti muti privirea si altundeva pentru a observa mai mult elementele intamplatoare decat cele care au devenit banale.

Despre momentul a-ha in care si-a dat seama ca asta ii va ocupa urmatoarea perioada, Oliver a adaugat: dupa ce am explorat baza mormantului egiptean, m-am oprit din drum si m-am uitat inapoi, in directia din care veneam, piramida fiind in spatele meu. Sub o perdea de ceata era orasul Giza. In fata mea avem nisipul desertului, excremente de animale, metale ruginite si tot felul de resturi. La ceva distanta am vazut un teren de golf de un verde intens sub soarele diminetii. Cred ca aceasta combinatie vizuala de culori contrastante, texturi si forme m-a impresionat nu doar din punct de vedere fotografic ci si datorita pozitiei mele; am stat in preajma uneia dintre cele mai frumoase minuni ale lumii dar am privit in directia opusa.

Daca ai drum prin Londra in aceasta toamna, poti vedea fotografiile expuse in cadrul Royal Geographical Society intre 19 septembrie si 14 octombrie.

Iar daca nu ajungi in capitala britanica prea curand, poti admira intreaga colectie pe site-ul sau oficial.