Bill Gates si Warren Buffett: o prietenie de 25 de ani

Bill Gates
Bill Gates/Facebook

Pe Bill Gates si Warren Buffett ii leaga o prietenie de mai bine de 25 de ani. Celor doi le-a facut cunostinta mama lui Bill, cand acesta lucra la Microsoft. La momentul respectiv itistul nici macar nu voia sa il cunoasca pe Buffet, dupa cum recunoaste in prezent: cumpara si vinde hartie. Nu aduce nicio valoare. Nu cred ca avem ceva in comun, isi aminteste Gates ca i-a spus mamei sale.

La insistenta familiei, Bill a inceput sa vorbesca cu Warren despre avansurile tehnologice, despre concurenta cu IBM si despre industria software in general (‘mi-a pus niste intrebari foarte inteligente. Orele au trecut si noi inca vorbeam. Nu era deloc ingamfat si nu avea aere de mare investitor – am devenit buni prieteni de la prima coversatie.’)

Mai apoi, Gates a dezvaluit cateva dintre secretele care pun sare si piper relatiei lor. Unul dintre lucrurile care l-a surprins cel mai mult a fost dieta investitorului care consta atunci ca si acum in mancare nesanatoasa – hambugeri, cola, si inghetata. (‘prima oara cand a fost invitat la noi acasa, micul lui dejun a constat in biscuiti oreo’).

Bill mai recunoaste ca la birou are doar doua numere pe apelare rapida: numarul de acasa si pe cel al lui Warren. De-a lungul timpului cei doi au vorbit despre politica, situatia globala, si cele mai noi inovatii. Mai mult, Buffett face parte din fundatia fondata de Bill Gates si de sotia sa Melinda. (‘el priveste lucrurile dintr-un punct de vedere economic iar eu ma gandesc la tehnologie’).

Cu toate acestea cel mai important lucru pe care acesta l-a invatat de la Buffett in cei 25 de ani de cand se cunosc este semdnificatia prieteniei asa cum spune si el (‘m-a facut sa devin genul de prieten pe care mi l-as dori sa-l am. Oricine trebuie sa se considere norocos daca are un prieten adevarat. Chiar si acum cand ajung in Omaha, Warren ma ia personal de la aeroport. Este un gest mic dar inseamna totul pentru mine.’)

Pentru a citi intrega scrisoare deschisa a lui Bill Gates catre Warren Buffet intra aici.

Cum spune si el sa ai un prieten adevarat e mare lucru, iar desi Gates si-a luat case de milioane de dolari, prietenul sau (al treilea cel mai bogat din lume conform unui top din 2015) este mai cu picioarele pe pamant – locuieste in aceeasi casa de peste 20 de ani, foloseste aceeasi masina care era la moda pe timpuri si interactioneaza putin spre deloc cu computerele. Un alt lucru pe care il au in comun cei doi este pasiunea pentru lectura si life-long learning (cum declara si Bill pe la inceputul scrisorii: Warren ne-a determinat sa invatam, vorbind despre el si sotia sa.)

Inchei printr-un citat care rezuma programul lui Buffett si secretul succesului sau:

Insist ca o mare parte din zi sa fie petrecuta doar pentru a sta si a te gandi. Asta nu e la moda in business-ul american. Asa ca ma gandesc mult si citesc – astfel fac mult mai putine greseli impulsive fata de altii oameni de afaceri.