Filme care au fost interzise (la un moment dat sau altul)

filme
Diego David Garcia/Flickr

De-a lungul timpului au fost interzise o multime de filme pe motive mai mult sau mai putin intemeiate. Mai jos poti vedea doar cateva dintre cele care au starnit controverse.

(1) The Exorcist (1973)

Unul dintre cele mai controversate filme ale tuturor timpurilor, The Exorcist a fost adaptat dupa o carte cu acelasi nume care la randul ei este inspirata din fapte reale. Poate si acesta a fost motivul pentru care inca este interzis in unele cinemauri din lume: violenta unei fete de 13 ani, si utilizarea unui crucifix in ritualuri satanice. Atunci cand a avut premiera, filmul a fost intampinat cu greata fizica, convulsii si frica din partea spectatorilor. Acest film a fost interzis in Regatul Unit mai bine de 15 ani.

(2) Thriller – A Cruel Picture (1973)

Un clasic al genului, Thriller a starnit controverse mai ales datorita scenelor de violenta si a violurilor, fiind interzis chiar si in tara in care a fost produs – Suedia. Spectatorii au fost socati si au militat pentru interzicerea acestuia, actrita din rolul principal, Christina Lindberg, renuntand la actorie la doar 23 de ani.

(3) The Da Vinci Code (2010)

Unul dintre cele mai populare filme ale lui Tom Hanks este si unul dintre cele mai controversate. Atunci cand un film este centrat pe ideea ca Isus a avut o sotie si un copil, era imposibil ca biserica sa nu reactioneze. Astfel nu e de mirare ca a fost interzis in tari mai conservatoare ca Egipt, China, India, Iordania, Samoa, Insulele Solomon, Sri Lanka si Insulele Filipine, unde Codul lui Da Vinci a fost numit ‘cel mai pornografic si blasfemios film din istorie’.

(4) Brokeback Mountain (2005)

CU imagini filmate in locatii de vis, Brokeback Mountain este unul dintre cele mai bine realizate productii cinematografice. Singura controversa a fost aceea ca povestea de dragoste a filmului este intre doi barbati dintr-o zona rurala a Texas-ului. Grupurile traditionale au facut proteste sustinand ca filmul este impotriva valorilor traditionale. Filmul a fost interzis ulterior in mai multe tari din Asia in special cele musulmane, unde homosexualitatea este pedepsita cu inchisoarea.

(5) ET The Extraterestrial (1982)

Unul dintre cele mai simpatice filme ale copilariei, ET a fost multa vreme interzis in tari ca Norvegia, Finlanda si Suedia. Motivul a fost unul cu totul inedit: in film, ET nu avea incredere in adulti, acestora fiindu-le accentuate trasaturile negative. Localnicii au crezut ca si copii lor vor imita extraterestrul de pe ecrane si se vor revolta impotriva parintilor.

Tu ce alte filme controversate ai vazut?