Intel inchide filiala din Bucuresti

Intel

Nu stiu daca va mai amintiti tam-tam-ul facut de Intel in 2010, care pentru a deschide un centru de dezvoltare in Bucuresti, a cerut si avut o intalnire cu guvernul Romaniei de atunci (Emil Boc).

Te-ai fi asteptat ca acest centru sa explodeze cu cateva mii de angajati, dar in cei 6 ani de zile numarul total de angajati a ajuns la 200.

Putem numi cel putin 5 alte companii din piata romaneasca care au un numar de angajati mult mai mare decat Intel, dar numele acestei companii creeaza acest ciclu de stiri care pare interesant pentru public.

Ceea ce mi se pare mie interesant este ca Intel a decis sa renunte la productia de chip-uri Atom, deci practic renunta la dezvoltarea de procesoare pentru telefoane si tablete. Si concomitent cu aceasta decizie anunta disponibilizarea a 12.000 de angajati pe plan global.

Un alt aspect interesant este faptul ca Intel este una dintre companiile care folosesc cel mai mult beneficiul vizei H-1B din cadrul programului de outsourcing in SUA. Intre 2010 si 2015 au fost cerute 8351 de vize H-1B plus 5172 de aplicari pentru green card, pentru angajatii Intel.

Piata de vanzari bazate pe procesoare PC a scazut extrem de mult si Intel si-a anuntat intentia de a se concentra pe “chips for data center machines and Internet-connected devices”. Mai vag de atat nu cred ca putea sa sune planul de viitor al acestei companii.

Eu as exprima pierderea Intel in cuvinte mult mai simple : procesoarele Intel sint atat de stabile si de performante incat inlocuirea lor de catre utilizatori se face foarte greu 🙂

Revenind la pierderea celor 200 de locuri de munca din Bucuresti, vreau sa va mentioneaz ca prezenta Intel in Romania a fost facuta prin doua centre de dezvoltare: cel de la Bucuresti, si inca unul la Galati, controlat prin intermediul companiei Wind River.

Faptul ca divizia Intel prin WindRiver nu a fost inchisa, dar cea de la Bucuresti da, se poate traduce si prin modul de management al celor doua centre de dezvoltare. La asa management, asa vremuri.

That’s just my 2 cents