Instagram isi modifica algortimii de sortare

Instagram
Yash Gooly/Pixabay

Instagram incepe sa semene tot mai mult cu Facebook. Dupa ce articolele sposorizate au aparut in timeline-ul Facebookului, pozele sponsorizate au aparut si pe ‘wall’-ul Instagram-ului. Inteleg ca ar trebui sa semene intre ele cat de cat din moment ce Facebook a achizitionat Instagram in urma cu cativa ani, dar pana unde vor merge aceste imprumuturi?

Recent, cei care se ocupa de platforma cu fotografii au anuntat ca vor schimba algoritmii de sortare astfel incat mai intai com vedea imaginile relevante pentru noi. Banuiesc ca vor lua in considerare imaginile pe carora le-am dat like deja sau profilele pe care am comentat.

Dintr-un punct de vedere al productivitatii, inteleg aceata miscare. O mare parte dintre utilizatori au peste 400 de profile pe care le urmaresc si este, practic, imposibil sa vezi toate pozele postate. In momentul de fata, ratam aproximativ 70% din pozele postate de favoritii nostri.

Instagram
Instagram page/Facebook

Potrivit Instagram, imaginile urmeaza a fi sortate pe baza relatiei pe care utilizatorii o au cu un anumit profil, cand a fost postata imaginea, si probabilitatea ca acea fotografie sa fie pe placul user-ului. Pentru inceput, pozele vor fi prezentate intr-o ordine diferita, fara a trece, insa, cu vederea, restul imaginilor. Apoi, nu ar surprinde pe nimeni ca primele fotografii care apar pe ‘perete’ sa fie sponsorizate. Blogul Instagram mai explica: ‘daca vedeta ta preferata distribuie un video de la concertul din seara precedenta, il vei putea vedea imediat ce te trezesti, indiferent de cate profiluri urmaresti sau de fusul tau orar. Iar atunci cand prietenul tau cel mai bun posteaza o fotografie cu noul lui caine, nu ai cum sa o ratezi.’

In acest moment Instagram are mai multi utilizatori decat Twitter, anul trecut ajungand la circa 400 de milioane de useri. Daca aceasta schimbare va avea succes, ar avea un impact major asupra afacerilor din moment ce, cu cat petrecem mai mult timp pe site, cu atat agentiile de publicitate isi dau seama ce ne face sa ne oferim like-urile si astfel creeaza continut pe placul nostru.