Adrian Ghenie a vandut un tablou cu 4 milioane de euro

Adrian Ghenie, necunoscut pana in 2014 la noi, a vandut tabloul intitulat 'The Sunflowers in 1937' cu 3.117 milioane de lire sterline.

adrian ghenie

Adrian Ghenie, necunoscut pana in 2014 la noi, a vandut tabloul intitulat ‘The Sunflowers in 1937’ cu 3.117 milioane de lire sterline, aproximativ 4 milioane de euro. Inspirata de ‘Floarea-soarelui’ a lui Van Gogh, opera artistul roman a fost initial estimata la 500.000 E ca mai apoi, in urma unei licitatii sa ajunga la suma colosala vehiculata de Soteby’s.

Scolit in Romania si avand cate un studio in Cluj, Berlin, si Londra, Adrian Ghenie nu este strain ofertelor colosale pentru tablourile sale. In vara lui 2014 acesta a vandut pictura intitulata ‘The Fake Rothko’ cu circa 1.4 milioane de lire sterline.

Conform paginii dedicate artistului pe site-ul Soteby’s, Ghenie iubea pictura lui Van Gogh inca de la varsta de 6 ani cand, isi aminteste artistul, pastra o revista de arta romaneasca cu floarea-soarelui sub perna, probabil pentru a absorbi geniul pictorului olandez.

In plus, opera romanului a fost expusa la Muzeul de Arta Contemporana din Denver, Muzeul din Stedelijk, Muzeul din Gent, Palazzo Grassi din Venetia, Muzeul Tate din Liverpool, Bienala din Praga, Muzeul de Arta Contemporana din Bucuresti dar si celebrele Los Angeles Museum of Art sau San Francisco Museum of Modern Art, din 2011 avand expozitii constante si la Pace Gallery din Londra.

Intru-un interviu acordat unei publicatii de top din lumea artei, Andrei Ghenie vorbeste despre mama sa si relatia ei cu regimul comunist: ‘A trait in cea mai rea perioada din secolul al XX-lea dar cand o intrebam despre cum era imi spunea ca a fost minunat pentru ca era tanara. Am ajuns la concluzia ca unii credeau acea perioada cool. E aiurea. Nu le pasa de ce se intampla. Isi amintesc ca erau tineri, aveau energie si se indragosteau lulea.’

Despre sursele sale de inspiratie, vorbeste mai putin, poate pentru a nu speria muzele: ‘David Lynch mi-a oferit multe raspunsuri. Hitchcock, de asemenea. In materie de compozitie, culoare, atmosfera, am imprumutat mult din cinematografie. ‘

Adrian Ghenie a fost comparat deseori cu Francis Bacon, care este modelul artistic al romanului.

Desi nu sunt fascinata de stilul sau, Adrian a muncit foarte mult si merita apreciat pentru talentul sau. Sper totusi, ca pe viitor sa isi definitiveze propriul sau stil.

Adrian Ghenie

Adrian Ghenie