Specialistii ne releva cum ne tradeaza mimica fetei si corpul atunci cand mintim.

Cum stim ca o persoana minte? Majoritatea oamenilor spun ca primul semn este ca persoana in cauza evita contactul vizual si nu se uita la noi cand vorbesc. Alte “dovezi” ca interlocutorul ne-ar putea “vinde gogosi” sunt: anumite ticuri sau o stare de agitatie si nervozitate.

Intr-un interviu pentru New York Times, psihologul Charles Bond spune, insa, ca stereotipurile atribuite “mincinosilor” ar fi mai putin dificil de observat daca am avea mai multe motive sa ne imaginam ca este adevarat ceea ce spun. “Se pare ca nu exista efectul Pinocchio si nici indicii non-verbale ce ar da de gol un mincinos“, spune psihologul.

Judecand onestitatea unei persoane nu este despre a identifica un comportament tipic persoanelor care mint. Mai degraba, este despre cum coopreaza multiplele canale de comunicare: expresia faciala, postura, miscarile, calitatea tonalitatii si a vorbirii, discursul etc.

Cand nu suntem autentici, prin faptul ca ascundem o emotie sau proiectam una falsa, comportamentul nostru verbal si nonverbal incepe sa fie instabil. De exemplu, expresia fetei nu este in echilibru cu ceea ce spunem sau postura corpului este foarte diferita de vocea noastra. Pur si simplu, gesturile corpului nu mai sunt in aromonie unele cu altele, iar acest lucru este vizibil.

Ideea nu este chiar noua, ba chiar Darwin a propagat-o, spunand ca “Un om, cand este usor furios sau chiar foarte furios, poate controla miscarile corpului sau, insa acei muschi ai fetei ce nu sunt ascultatori vor trada, cateodata, o usoara sau trecatoare emotie”.

  • Pe scurt, sa mintim sau sa nu fim autentici nu este deloc usor!

Cand cineva minte, jongleaza cu multe ganduri si scenarii: ceea ce stiu ca este adevarat, ce vor sa fie adevarat, ceea ce prezinta ca fiind adevarat si toate emotiile ce deriva din toate acestea: frica, furie, vinovatie, speranta. In tot acest timp, incearca sa proiecteze o imagine credibila asupra lor, fapt ce incepe sa devina foarte, foarte dificil.

Sentimentele lor si ceea ce cred vor fi in conflict intre ele, dar si cu EU-ul persoanei respective. Controland tot acest conflict, constient si inconstient, psihologic si fizic, ne scoate din momentul prezent.

Pe scurt, sa minti este foarte greu. Spunem o poveste in timp ce incheiem fortat o alta, air poate cel mai dificil lucru de suportat este sentimentul de vinovatie, pe care de asemenea incercam sa-l blocam. Specializtii concluzioneaza ca nu avem puterea necesara sa facem fata tutror acestor efecte fara a lasa anumite semne sa se strecoare si ne incurajeaza sa cunoastem si sa analizam toate aceste aspecte nu doar pentru a recunoaste o persoana care minte, ci pentru a sti ce efecte negative poate avea minciuna asupra creierului si corpului nostru.