Fiecare film are abilitatea de a-si influenta privitorul in mod diferit. Anumite pelicule provoaca bucurie si rasete, altele, teama sau tristete, insa toate au un mesaj subliminal. Iata o lista de 10 filme unice care se pare ca ne pot schima perceptia asupra vietii.

10) Donnie Darko

Povestea unui tanar “neinteles”, interpretat de Jake Gyllenhaal, care insista sa puna pe jar autoritatile. Acesta este vizitat constant de Frank, un iepure malefic care il provoaca sa faca farse periculoase. Ceea ce face ca Donnie Darko sa fie fascinant este abordarea mai multor realitati si universuri.

9) The Matrix

Filmul prezinta alegoria conceptului de “trezire spirituala”. Neo realizeaza faptul ca este sclavul sistemului si lupta pentru a-si regasi potentialul nelimitat creator, ca fiinta umana, ridicandu-se deasupra fortelor negative ce tine umanitatea captiva.

8) Waking Life

Unul dintre cele mai originale si, in acelasi timp, cele mai absurde filme, Waking life pune multe intrebari despre viata: “Ce sunt visele?”, “Ce este realitatea?”… Linia intre starea de vis si realitate devine tulbure, pe masura ce protagonistul rataceste prin diferite scenarii si interactioneaza cu personaje eclectice.

7) Cloud Atlas

Filmul german drama si SF ne ofera o serie de intamplari ce se petrec in sase epoci diferite. Cloud Atlas pare ca se concentreaza asupra demonstrarii teoriei potrivit careia actiunile din viata oamenilor au impact atat in trecut, cat si in prezent si viitor. Se poate face analogia cu “efectul fluturelui/butterfly effect” sau “teoria haosului/chaos theory”, care presupune ca “simpla” bataie a aripilor unui fluture, aflat la capatul lumii, poate avea rezonanta la celalalt capat.

6) Spring, Summer, Fall, Winter, and Spring

Cele patru anotimpuri reprezinta cele patru stadii ale vietii: copilaria, adolescenta, maturitatea si batranetea. Filmul aduce in atentie disciplina, valoarea si constiinta. Este pregnant vizual, predomina metaforele, cu dialog ici-colo, tema principala fiind de a pune oamenii fata in fata cu timpul.

5) Samsara

Documentarul Samsara ne ia intr-o calatorie magica pe Pamant. Filmat pe o perioada de cinci ani, in douazeci si cinci de tari si cinci continente, Samsara este considerat o capodopera din punct de vedere vizual. Filmul nu are dialog, insa imaginile unice, prezentate la o calitate superioara, si coloana sonora inlocuiesc cuvintele, de care, cateodata, chiar nu avem nevoie…

4) Detachment

Adrien Brody, profesor de meserie, se lupta cu mentalitatea adolescentilor inraiti si afectati de o viata plina de greutati, care nu mai cred in frumos, curiozitate si orizonturi. Actorul reuseste un rol memorabil incercand sa demonstreze ca dragostea inca exista, ca lumea nu este doar un loc ingrozitor si vicios. Abnegatia si persuasiunea trec dincolo de ecran datorita discursului puternic al unui profesor pentru elevii sai, empatia de care acesta da dovada, discurs ce se pare ca, mai intai de toate, este un monolog.

3) Her

Poate inlocui tehnologia umanitatea, afectiunea, empatia, dragostea, atingerea? Da! si nu doar pentru cateva ore, ci pentru luni si ani. Insa teama oamenilor de a pierde ceva, o legatura, de orice fel, chiar virtuala sau telefonica dispare? Nu! Naivitatea, speranta? raman si ele. Her ne arata ca indiferent de evolutia tehnologiei, capacitatea si firea umana de a se atasa, iubi si a suferi ramane aceeasi. Iubirea este la fel de frumoasa, re-indragostirea are aceiasi fluturi in stomac, o despartire este la fel de dureroasa, respingerea este resimtita la fel de “personal” si asa mai departe.

2) Fight Club

Brad Pitt joaca rolul unui angajat la o companie de automobile. El sufera de insomnie, insa doctorul sau refuza sa-i prescrie medicamente si ii recomanda un grup de suport, pentru a realiza ca si alti oameni au probleme, chiar mai grave. Personajul nostru se angreneaza in joc si merge la terapie pentru persoane bolnave de cancer, spunand ca are aceeasi problema. Devine insa dependent de sesiunile de grup…

1) Life Is Beautiful

Un film vechi, de comedie “old school”, un amestec perfect de umor, imaginatie si vointa. Atat va spunem, pentru a ne asigura ca va veti uita la film 🙂