Cercetatori, specialisti si reprezentanti media declara la unison ca 2015 a fost un an extraordinar pentru stiinta si tehnologie.

De la crearea de roboti, la descoperiri in medicina si calatorii in spatiu, 2015 va ramane un an important in evolutia stiintei si tehnologiei. Iata cateva dintre cele mai importante cercetari stiintifice din acest an.

  • Cel mai usor metal

Boeing, gigantul industriei aerospatiale, a creat un metal rezistent, de o suta de ori mai usor decat polistirenul, ce ar putea reprezenta viitorul industriei aeronautice. “Microlattice” este o structura 3D de polimer, cu un interior gol in proportie de 99.99%.

Inspirat de structura oaselor, materialul revolutionar este conceput din tuburi goale interconectate, de o mie de ori mai subtiri decat un fir de par. Desi este extrem de usor, structura elastica ii permite sa absoarba energia exercitata asupra sa si sa reia forma initiala dupa strivire.

Inventia ar putea fi utilizata la construirea de avioane usoare, nave spatiale si masini, fapt ce va ajuta la consumul eficient de combustibilului, precum si in domeniul tehnologiei mobile si cel biomedical.

  • Mingii de plastic impotriva secetei

Autoritatile din Los Angeles au pus in practica o solutie inedita pentru protejarea apelor pe timp de seceta: folosirea a milioane de mingii de plastic.

Milioane de shade balls au fost transportate in rezervoare de apa si lasate sa pluteasca pentru a preveni evaporarea apelor. In acelasi timp, mingile protejeaza mediu, impiedicand reactiile chimice produse intre apa si clorina folosita pentru dezinfectare, dar si contaminarea apei cu praf sau alge.

Departamentul de Apa si Electricitate (LADWP) “a eliberat” pe suprafata rezervorului de apa al orasului, pentru stoparea evaporarii, 96 de milioane de mingi . Prin reflectarea razelor solare, milioanele de mingi vor opri evaporarea a peste 300 de milioane de galoane de apa.

In plus, investitia nu este deloc costisitoare, o minge costand doar 36 de centi.

  • Spuma revolutionara ce poate salva vieti

Medicii americani de la Universitatea Marylandhave au cret spuma trauma foam ce ar putea vindeca parilizia si ar face posibila salvarea de la moarte a persoanelor care sufera traumatisme si rani grave.

In 2013, in America, traumatismele au constiuit un factor de deces mult mai ridicat decat cel al unor boli, in randul americanilor cu varste sub 45 de ani. In urma acestei statistici, o echipa de medici cercetatori au creat o spuma pe baza de spray ce stopeaza sangerarea si ajuta la vindecarea ranilor netratabile.

Spuma se extinde rapid in corp, ajungand in puncte greu de atins, si devine solida, actionand ca o bariera ce impiedica hemoragia.

Cand spuma intalneste celule de sange se transforma intr-un gel ce contribuie la inchiderea ranii. “Secretul” crucial ce face acest lucru posibil este o versiune modificata a moleculei chitosan, material natural prezent in diferite crustacee.

  • Descoperire istorica: Apa pe Marte

Nasa a anuntat recent descoperirea unor dovezi spectrale ce indica prezenta sarurilor hidratate pe Marte. Oficialitatiile au mentionat, insa, ca nu au fost gasite probe in stare lichida pe planeta rosie.

Potrivit savantilor americani, fasiile de saruri hidratate descoperite pe versantii craterelor de pe Marte ar putea fi create de fluxuri de apa in stare lichida. Fasiile de culoare inchisa ce apar pe scoarta planetei sunt asociate, astfel, in mod direct, cu fluxurile de apa ce curg periodic pe Marte.

Datele transmise de satelitii NASA inregistreaza o serie de elemente de relief prezente pe versanti, asemanate cu depozitele de sare. Acestea ar putea modifica punctele de inghetare si evaporare a apei in atmosfera rarefiata, pastrand apa in stare lichida suficient de mult timp pentru a curge la nivelul scoartei.

  • Baterii solare gigant

Producatorul de masini electrice de lux, Tesla, a dezvaluit o baterie ce poate transforma casele dotate cu panouri solare in locuinte total independente energetic.

Bateria Tesla Powerwall stocheaza energia furnizata de panouri solare sau retele electrice in momentul in care furnizeaza energie ieftina, in special pe timpul noptii. Bateria poate fi montata pe peretele sau in garajul caselor, locuintele dotate cu panouri fotovoltaice devenind astfel independente de retelele electrice traditionale.

Avand in vedere toate aceste realizari, ne putem doar imagina la ce descoperiri vom fi martori in 2016.

Citeste si: In curand, vom incarca telefonul cu ajutorul plantelor