Iarna, orasele se imbraca in haine de sarbatoare si ne ofera cele mai frumoase piete de Craciun din Romania!

An de an, fiecare orasel organizeaza propria piata de Craciun, pe care o transforma intr-o poveste cu farmec aparte. Insa cateva dintre acestea au toate ingredientele necesare sa intram in atmosfera sarbatorilor: cladiri istorice cu arhitectura impresionanta, ornamente unice, evenimente si activitati vesele, cadouri variate si, bineinteles, delicii culinare traditionale.

Iata 5 dintre cele mai impresionante piete de Craciun din Romania!

  • Piata de Craciun din Sibiu

Sibiul a fost capitala culturii in 2007 si ocupa locul 8 in clasamentul celor mai idilice orase din Europa. Infiintat in urma cu peste 800 de ani de locuitorii sasi, saxonii Transilvaniei, orasul este inconjurat de fortificatii din secolul XV in care regasim mix-ul de stiluri gotic, baroc si renascentist.

cele mai frumoase piete de Craciun din Romania

Organizata in Piata Mare in perioada 20 noiembrie-26 decembrie, piata de Craciun devine o sinergie de culturi, arhitectura medievala, catedrale, comercianti din peste 20 de tari, bucatarie traditionala, parc de distractii pentru copii, concerte si concursuri de colinde, spectacol de lumini si multe altele. Competitia este mare, insa Piata de Craciun din Sibiu ramane, deocamdata, cea mai populara din Romania.

  • Piata de Craciun din Brasov

Bijuteria Transilvaniei si refugiul cavalerilor teutonici, orasul Brasov este cel mai vizitat din Romania, dupa Bucuresti. Infiintat in 1211 de cavaleri pe un sit Dac, a fost intial numit Kronstadt, insemnand “Oras Coroana”. Strajuit de Muntele Tampa, uriasul oras vechi ne asteapta intotdeauana cu binecunoscutele stradute pietruite, turnuri fortificate, catedrale, pensiuni medievale si cafenele boeme.

cele mai frumoase piete de Craciun din Romania

Piata de Craciun are loc in Piata Sfatului intre 6 decembrie si 6 ianuarie. Ambianta medievala imbinata cu scenariul fantastic al orasului de sub munte transforma orasul intr-o poveste de iarna. Piata Sfatului va fi definitia incantarii, iar Biserica Negra, cea mai mare catedrala gotica din Romania, va gazdui mari concerte tematice – Lista concertelor din tara la care putem merge de Craciun – Bradul de Craciun din Piata Sfatului este in varsta de 67 de ani, are 28 metri inaltime si va fi decorat cu zeci de leduri, sfere luminoase 3D, conuri si ghirlande. Tot in Piata Sfatului va fi organizat un parc tematic si Targul de Craciun.

  • Piata de Craciun din Alba Iulia

Un orasel vechi de 2000 de ani, renascut din propria cenusa, Alba Iulia este considerata capitala spirituala de multi romani. Si pe buna dreptate, orasul este antic, a fost capitala medievala a Transilvaniei si este locul nasterii Romaniei moderne.

cele mai frumoase piete de Craciun din Romania

Piata de Craciun din Alba Iulia are loc in Piata Cetatii, intre 5 decembrie si 15 ianuarie. Nu trebuie sa fii localnic pentru a simti emotiile puternice generate de aceasta citadela. Este o vibratie in aer cand mergi prin tunelul de Craciun. Piata este acoperita de un pavilion de lumini, iar statuile regale, monumentele si palatele sunt de asemenea decorate. Atractia copiilor este de departe patinoarul. Nu lipsesc spectacole pentru toate varstele, concerte, casa lui Mos Craciun si vinul fiert 🙂

  • Piata de Craciun din Bucuresti

Desi nu regasim aici aerul medieval al oraselor din Transilvania, capitala Romaniei ramane cel mai viu oras ce ne ofera contrast si diversitate: de la cladiri glorioase “Belle Époque”, arhitectura din secolul XVIII si centru istoric, la palate uriase din perioada comunista, turnuri din sticla, restaurante, cafenele si baruri “la inaltime”.

cele mai frumoase piete de Craciun din Romania

Piata de Craciun din Bucuresti are loc in Piata Universitatii, intre 27 noiembrie-27decembrie. Localizata in inima orasului, aproape de Centrul Vechi, si inconjurata de cladiri istorice, piata este acoperita de o panza suspendata de lumini. Proiectii 3D, 60 de casute de targ, muzica si dansuri, concerte si coruri, casa lui Mos Craciun, decoratiuni, bucatarie traditionala, toate ne asteapta in Piata Universitatii din Bucuresti.

  • Piata de Craciun din Timisoara

Cel mai mare oras din vestul Romaniei dateaza inca din 1212 si are o cultura diversa, influntata de tari precum Austria, Germania, Ungaria, Turcia sau Serbia. Poate nu stiati, dar Timisoara a fost primul oras din Europa si al doilea din lume, dupa New York, unde s-a folosit electricitatea pentru iluminatul public.

cele mai frumoase piete de Craciun din Romania

Piata de Craciun este organizata in Piata Victoriei (1 decembrie – 7 ianuarie). Zona se intinde de la Casa Operei, pana la Catedrala Ortodoxa, ceea ce face ca piata sa fie inconjurata de palate si teatre cu istorie. Totul este luminat si decorat, de la acoperisuri si statui, la fantani si copaci, iar Domul de 23 metri inaltime este acoperit cu 60.000 de luminite. In Piata Victoriei veti regasi 100 de casute de targ, o casa de ciocolata, workshop-ul lui Mos Craciun, unde copii pot confectiona jucarii, produse handmade si excelentele preparate banatene.

Acestea fiind zise, speram ca v-am ajutat sa va hotarati ce oras vreti sa vizitati si va uram, de pe-acum, “Sarbatori fericite!” 🙂